22 Август, 2016 04:45, обновена 30 Юли, 2022 11:11 16 930 10

Кои са най-големите митове за алкохола?

  • алкохол-
  • митове-
  • пиянство-
  • тяло-
  • здраве
Кои са най-големите митове за алкохола? - 1
Снимка: shutterstock.com

Не всички „уроци”, които сте чували и научили за отговорното консумиране на алкохол са истина. Вероятно сте получавали съвети да не смесвате няколко вида различни напитки или да хапнете добре, преди да заседнете с чашка в ръка? Е, това няма да ви предпази от напиване или от тежък махмурлук.

Вижте кои са най-разпространените митове, свързани с алкохола:

Мит 1: Обилното хапване преди пиене предпазва от препиване
Храната в стомаха ви може да забави действието на алкохола, но ако поемете големи количества спиртни напитки, няма да се спасите от напиване.

Мит 2: Пиенето на много вода лекува махмурлука на другия ден
Водата и храната може да облекчат някои симптоми, но съвсем не са „лечение” на махмурлука. Най-добрият начин да се предпазите от него е, да консумирате повече вода между питиетата. Водата няма да ви избави от напиване, нито ще облекчи черния ви дроб!

Мит 3: От бялото вино не се пълнее
Една чаша бяло вино може да съдържа до 200 калории. А много коктейли, съдържащи вино, като сангрия, имат не само алкохол , а и добавена захар, което ги прави калорични.

Мит 4: Жените и мъжете се напиват еднакво бързо
Мъжкото тяло съдържа по-голям процент вода от женското (62 %, в сравнение с 52 % в организма на дамите). Това означава, че те могат да погълнат по-голямо количество алкохол, преди да се напият. Общото тегло също е от значение.

Мит 5: Студеният душ и чистият въздух ще ви помогнат да изтрезнеете
Те може да ви разсънят и привидно освежат, но няма да изкарат алкохола от кръвта ви. Това ще се случи след часове.

Мит 6: Алкохолът е стимулант
Всъщност алкохолът е депресант. В началото след няколко питиета може и да се почувствате по-енергични и весели, защото той притъпява някои сетива и намалява контрола над собствените ви думи, емоции и действия, но бързо и след това ще се почувствате смазани, ако сте прекалили с питиетата.

Мит 7: Смесването на различни алкохолни питиета води до напиване
По-важно е количеството, а не толкова естеството на алкохола. Количеството на алкохол в кръвта е определящо затова колко бързо и колко тежко ще се напиете.

Мит 8: С времето тялото развива толеранс към алкохола и можете „безопасно” да поемате повече от него
Колкото повече пиете, толкова по-големи щети нанасяте на организма си.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 УДМ

    0 1 Отговор
    Мит 7 не мит а си е чистата истина. Който не вярва да изпие 2-3 чаши вино след това 1-2 бири и ... няма да помни резултата :D

    Коментиран от #3

  • 2 Грую

    0 0 Отговор
    Като всичко, което се употребява в голямо количество, освен почивката, алкохолът може да бъде смъртоносен или трябва да го причислим към слабите отрови, където границата между лекарството и отровата е дозата.
  • 3 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "УДМ":

    ДА, прав си! Не съм пробвал вино и бира, но принципно газираните действат като реактиви, ако се смесят с други. Друга кофти комбинация е водка/текила с разредител вермут - бели петна направо :) ... а алкохола е един от трите легални наркотика заедно с кафето и цигарите, превишената употребата на които води до пристрастяване.
  • 4 Роман Ценов

    3 0 Отговор
    На мен бирата след алкохол ме облекчава.
  • 5 промил терапевт

    0 0 Отговор
    Ъъ алкохола е въглехидрат и бие женското тяло на хормонална основа, понеже тестостеронът разгражда точно въглехидратите, а при жените естрогенът се справя по-добре с липидите. Мъжете също така имат повече мускулна маса, а тя участва в по-бързото разграждане на алкохола.
    Можеше да добавите в статията и как да спасим човек, който е употребил метил (менте алкохол). Има си интересни факти за мравчената киселина в организма, както и прекрасни материали - защо пристрастени пияници живеят по 90 години и каква е възможността за адаптация на организма ако се консумира правилно и забележете - РЕДОВНО!!! Мозъка проявява резистентност и запазваш концентрация. Като всеки наркотик и към алкохола се привиква... Наздраве на всички, които го ползват за настроение в почивните дни или на празник!

    Коментиран от #6

  • 6 Момчето

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "промил терапевт":

    Като млад - 18-25 години съм пил като смок, обаче сега съм на 40 и концентратътми действа доста зле, дори и в минимални количества, 2 дена не съм на себе си, какво би казал по въпроса ?
  • 7 Хахо

    1 0 Отговор
    Иди на доктор да са прегледаш! Щом два дни не можеш да се оправиш от напиване,нещо не ти е в ред,или пиеш некачествен алкохол? Аз съм на 53 и като се накъркам като казак,сабалям в 7 часа съм като ученик :)
  • 8 СамоСелянитеКаратБМВ МустангаЕномерЕдно

    0 0 Отговор
    Много е важно и да не се пуши, когато се пие. След като отказах цигарите на практика нямам вече махмурлук на другия ден. Не ме боли глава, най-много леко да ми се спи и толкова. Преди, когато пушех на другия ден просто се чувствах като премазан. Естествено има значение и качеството на алкохола. Ако ракията или уискито или так кой каквото харесва са качествени, изключено да ви боли глава от тях.
  • 9 асдасд

    2 1 Отговор
    не е точно така. никога не съм пушил и пия само качествен алкохол, при това не много, а и се старая да се хидратирам обилно.. но това не ме спасява от главоболие на другия ден. не е винаги, но е често.
    мит е също и че след алкохол се спи по-добре. напротив. сънят след употреба на алкохол не е качествен, често води и до затруднено дишане. и пак се тригерира главоболие...
  • 10 чичо Пешо

    2 0 Отговор
    пия редовно и доста и от главодолие ме спасява само водата. Дори и малко да съм пил, без значение какво (дори и 5-6 бири да са), не се ли нальокам с поне 1-1.5 л. вода след това, в 5 сутринта се будя с най-жестокото главоболие на света. А иначе алкохола скапва съня, това е факт, факт също е, че нямаш ли тренинг се напиваш по-бързо и по от малко и с повече последствия.