Last news in Fakti

5 Октомври, 2016 12:00 2 379 3

Блянът за циклотрон в България

  • циклотрон-
  • българия-
  • изотоп

Продължават трудностите пред възможността по-бързо да заработи най-големият циклотрон на Балканите, който се намира у нас, и от началото на тази година е притежание на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН. Все още обаче е далеч времето, когато ще започне да произвежда евтини и достъпни изотопи за лечение на онкоболни хора.

Двата проблема, които стоят пред нас в момента, са финансирането и разрешението за строеж, което трябва да получим от БАН, от която нашият институт е част. То не е дадено още, бюрократичните проблеми продължават. Вече започвам да си мисля, но това е и мнението на колегите в Института, че може би не са само бюрократичните проблеми, а и нежелание Ядреният институт да направи такъв център, който ще даде възможност на онкоболните да получат диагностика.

Ние вече година и половина сме в един Бермудски триъгълник – ръководството на БАН в лицето на УС, Комисия по собствеността и самото Общо събрание. Ние, като членове на Общото събрание, ще внесем решението. Иначе решението трябва да бъде внесено от Комисията по собствеността , която незнайно защо го върна в УС. На последното заседание на УС не се е разглеждало, очевидно е, че няма желание ръководството желание да реши този въпрос, затова ние ще го внесем в Общото събрание, каза в "Преди всички" по БНР директорът на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика Димитър Тонев.

Той изрази надежда, че през следващата година циклотронът ще заработи.

Ако получим финансиране и разрешение за строеж, следва процедура по Закона за обществените поръчки и след приключването ѝ, започва строеж. Ако всичко върви в норми, ние очакваме, със закъснение, но все пак, следващата година да имаме център, в който ускорителят да работи, надява се Димитър Тонев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тошибиян

    0 0 Отговор
    Мислели за здравето на стадото и викат плащаите осигуровки
  • 2 Алтернатива

    0 0 Отговор
    Голяма новина- в София от повече от година има работещ Циклотрон- близо до Горна Баня- на частна фирма. Кому е нужно да се харчат мииони допълнителни пари на вятъра, при положение че може да се направи някаква колаборация там!!!??
  • 3 Чочко

    0 0 Отговор
    Защо ми се струва, че акивните мероприятия, които напоследък генерират сърдитите старчета са политически мотивирани.