Last news in Fakti

10 Октомври, 2016 12:43 1 716 0

38% от населението на ЕС е с психични заболявания

  • населението-
  • ес-
  • психични-
  • заболявания

За реформа в истинския смисъл на думата в психиатрията помощ не може да се говори, заяви д-р Владимир Наков

38% от населението на ЕС е с психични заболявания - 1

10 октомври е Световният ден на психичното здраве. Тазгодишната кампания е под мотото ,,Психологическа първа помощ" и е фокусирана върху оказването на психологическа и социална подкрепа на психично болните от всички хора, независимо дали са медицински специалисти, или не са.

Хиляди хора с психични заболявания по света са до голяма степен дискриминирани и не получават адекватна грижа. В Клиниката по психиатрия на Александровската болница са въведени програми, които се посещават както от хоспитализираните, така и от вече изписаните пациенти, като най-успешните са психообучение за различни пациенти с тревожност, депресия, шизофрения, музикотерапия и хорово пеене, арт терапия, театрално ателие, социален клуб, релаксация, литературен клуб. През клиниката преминават годишно над 1 500 болни, като повече от 60 процента от тях са включени в рехабилитационните програми.

38% от населението на Европейския съюз е с психични заболявания. Това каза по БНР психиатърът д-р Владимир Наков:

“Когато се формулира проблемът за психично здраве, най-често се виждат хората с тежка психична болестност, а всъщност психично-здравни проблеми имат много голяма част от населението. По различни оценки едногодишната болестност от психични заболявания в Европейския съюз е около 38%. Хората с тежки психични заболявания са около 1% от населението. Има много голям процент неразпозната и нелекувана болестност. Това се дължи на психиатричната стигма. Хората, които са забелязани, че имат проблеми с психичното здраве, биват дискриминирани.”

Той беше категоричен, че за реформа в истинския смисъл на думата в психиатрията помощ не може да се говори:

„Правилата от 2002-ра в извънболничната психиатрична помощ не са променени, даже се влошиха.“


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА