14 Декември, 2016 23:29 1 512 0

Безплатни скринингови изследвания за ХИВ/СПИН в МБАЛ Русе

  • спин-
  • хив-
  • вирус-
  • изследване
Безплатни скринингови изследвания за ХИВ/СПИН в МБАЛ Русе - 1

От 15 декември до изчерпване на количеството тестове на партерния етаж (клинична лаборатория) в МБАЛ Русе ще се проведат безплатни скринингови изследвания за ХИВ/СПИН. Всички желаещи ще могат да се изследват в часовия интервал от 09:00 до 19:00 ч., като приемът ще е без предварително записване.

Скринингът се извършва с капка кръв от пръста, а резултатите от него се получават на място от представители на лечебното заведение, в рамките на 5 до 10 минути след вземането на кръв. Хората, на които изследването е отчело положителен резултат ще бъдат насочвани към специалист за уточняване на състоянието им. За провеждането на изследването не съществуват ограничения за консумацията на храна и напитки. На всички желаещи ще бъдат предоставени печатни информационни материали за заболяването.

Безплатните изследвания са съвместна инициатива на МБАЛ Русе и Национална пациентска организация (НПО) и са част от скринингова и информационна кампания по повод Световен ден за борба със СПИН (1 декември) и Европейска седмица за изследване за ХИВ и хепатит (18-25 ноември).

В България, по данни на Министерство на здравеопазването, хората живеещи с ХИВ/СПИН в България са 2 383 души, като над 90% от новорегистрираните с ХИВ–инфекция в страната са се инфектирани по сексуален път. В последните години се запазва тенденцията броят на новорегистрираните мъже да е близо четири пъти по-голям от броя на жените.

Допълнителна информация:

В световен мащаб 36.7 милиона души живеят с ХИВ

Към декември 2015 г. – 17 млн. ХИВ-позитивни имат достъп до антиретровирусно лечение. За сравнение през 2010 г. едва 7.5 млн. души са имали достъп до терапия.

Към 2015 година – смъртните случаи, причинени от ХИВ са с 45% по-малко в сравнение с 2005 г.

Един от трима ХИВ-позитивни не знае за своето състояние

Над 50% от всички ХИВ-позитивни лица са разбрали късно за своя статус

Напредъкът в лечението на ХИВ/СПИН през последните 30 години превърна диагнозата от смъртна присъда в контролирано хронично състояние

Късната диагностика може да доведе до:

Повишаване на смъртността

Повишаване на заболеваемостта

Повишаване на разходите за здравната система


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА