Last news in Fakti

12 Януари, 2017 06:31 1 400 1

Криза в здравеопазването

  • криза-
  • здраве-
  • ес-
  • брашно

Преглед на печата

24 часа

Разследващи: Асен Петров е бил с над 2 промила алкохол, смесил марихуана и хапчета

Видеооператорът Асен Петров е бил с 2,013 промила алкохол в кръвта, пушил е марихуана и е употребил синтетични наркотици преди смъртта си след падане от високо в Белград на 4 януари. Това потвърдиха за “24 часа” източници от българската полиция и сръбски разследващи.

Местните власти са категорични, че става дума за самоубийство. Според доказателствата Асен е скочил от тераса между 17-ия и 18-ия етаж на блок, намиращ се на ул. “Милутин Миланкович” № 30 в Белград.

По балкона имало натрупан сняг, а в него останали следи само от един човек - Асен. Заради това сръбските полицаи са отхвърлили версията за убийство. Те не смятат и че смъртта на Асен може да е случаен инцидент, тъй като нямало причина младежът да е на терасата.

Труд

НЗОК задлъжня и към джипита и стоматолози

Освен към аптеките, към болниците и към чужди здравни фондове и лечебни заведения, НЗОК задлъжня и към личните лекари и стоматолозите. Джипита и зъболекари не са получили парите си за пенсионерите, които вместо 2,90 лв. потребителска такса заплащат само левче, а остатъкът се превежда от здравната каса на лекуващите за всеки преминал възрастен пациент.

Проблемът е отнесен от Българския лекарски съюз в писмо до управителя на НЗОК д-р Глинка Комитов. От съсловната организация уточняват, че става въпрос за пари, които компенсират разликата в потребителската такса, заплащана от пенсионерите.

Стандарт

Топюрист ще наблюдава службите

Юрист, който работи по върховете на Темида, ще бъде силов министър в служебното правителство на новия президент Румен Радев, научи "Стандарт" от свои източници в екипа на държавния глава. По всяка вероятност той ще поеме в ръцете си Министерство на вътрешните работи (МВР). Юристът обаче ще се сдобие и с високия пост на вицепремиер на служебния кабинет, който да отговаря за силовите структури на държавата. Така в наблюдението му ще попадне освен вътрешното министерство, но и отбраната, правосъдието и армията.

От екипа на Радев загатнаха пред "Стандарт" само една подробност от биографията на силовия вицепремиер, а именно, че е преминал през обучение във Военна академия "Г. С. Раковски".

Монитор

По 30 жалби на ден валят от потребители

Средно по 30 жалби на ден валят от недоволни клиенти. За 251 работни дни през 2016 г. във Федерацията на потребителите са получили 7560 оплаквания. 90 на сто от тях са свързани с топлофикацията, заяви за "Монитор" изпълнителният секретар Емил Георгиев.

Той уточни, че хората се оплакват още некоректно изпълнение на договорите с мобилни оператори, предимно от промоции, от ВиК услуги, както и от некоректна информация на етикетите, особено на бутилираните минерални води.

Сега

Кабинетът ще плаща по-малко за обучението по медицина

Държавната субсидия за студентите по медицина се намалява сериозно от 6514 лв. на 5890 лв., т.е. с над 9%. За сметка на това пък кабинетът ще увеличи средствата за обучението в 40 професионални направления, сред които педагогика, инженерни науки, филологии, животновъдство и др. Това предвижда проектонаредба на просветното министерство за промяна на две постановления на МС, свързани с коефициентите за издръжка на студентите и разпределението на субсидиите в зависимост от качеството и потребностите на трудовия пазар.

Дума

Касата отказва да плаща скъпи лекарства за хепатит С, ако болният няма шанс за живот

Пациенти с очаквана ниска продължителност на живота поради несвързани с черния дроб съпътстващи заболявания няма да получават скъпо безинтерфероново лечение. Това става ясно от новите "Изисквания на НЗОК за лечение на хроничен вирусен хепатит при болни над 18 г. в извънолничната помощ", които, както ДУМА писа на 9 януари, влизат в сила от 16 януари.

Капитал дейли

Концесията за товарния терминал в Пловдив спря

Жалба спря концесията на терминала за интермодални превози в Пловдив. Оферти за вече изграденото съоръжение за комбинирани превози от камион на влак и обратно трябваше да се подават до 12 януари. Състезанието за разлика от скоростното раздаване на плажове започна в началото на ноември и беше предвиден нормален срок за подготовка. Сега транспортното министерство е замразило процедурата и дали нещо ще се променя по нея ще зависи от решението на Комисията за защита на конкуренцията и служебния кабинет.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Bimbo

    0 0 Отговор
    Криза има в цяла България