Last news in Fakti

11 Ноември, 2011 15:54 1 373 0

Много вътреболнични инфекции са предотвратими

  • здраве-
  • болници-
  • инфекции

Една трета от вътреболничните инфекции могат да бъдат предотвратени, ако се спазват международните хигиенни стандарти. Това заяви доцент д-р Нина Гачева, председател на УС на Българската асоциация по превенция и контрол на нозокомиалните (вътреболнични) инфекции – БулНозо по време на семинар в МБАЛ „Д-р Иван Селимински”-Сливен. Нозокомиалните инфекции са свързани със здравното обслужване в болниците. По-голямата част от тях могат да бъдат предотвратени, ако грижите за пациентите са добре организирани и изпълнени от специалисти, обучени за тази цел.

Сливенската болница е колективен член на асоциацията, която продължава работата по българо-щвейцарска програма от 2003 година за внедряване на международните стандарти в областта на болничната хигиена и контрола на инфекциите. Идеята на обучението е персонала в болниците да осъзнае, че вътреболничните инфекции са вътрешен проблем, който с обучени хора и организация може да се преодолее. На обучението се представят основните принципи и указания как може да стане това.

Доц. Нина Гачева смята, че спазването им ще доведе до ползи за здравето на хората и икономии на финансов ресурс, който би останал за подобряване на условията на болниците. Персоналът в българските болници има подготовка, но се нуждае от допълнителни разяснения и промяна на мисленето да се чака някой отвън да контролира процесите. „Сега мисленето е в посока, че ние трябва да знаем правилата и те да се спазват отвътре. 

Трябва да се набляга на превенцията и да се кажат нещата, връзка с европейските стандарти и хората не са обучавани за тях”, каза доцентът. Важна част на предпазването от вътреболнични инфекции е и информираността на пациента - болните да знаят основните правила, които биха ги предпазили от заразяване и рисковете от определени процедури.

Освен това е необходимо и пациентите да спазват елементарни хигиенни норми, за да не пренесат на персонала своите инфекции – да предпазват с ръка или кърпичка устата си при кихане и кашляне, тъй като най-лесния начин за разпространение на инфекция е по въздушно-капков път. Нужно е и обучение от най-малка детска възраст, за да се придобиват трайни хигиенни навици.


Проявата бе открита от изпълнителния директор д-р Васислав Петров. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА