Last news in Fakti

12 Ноември, 2011 14:46 2 208 2

Ново оръжие срещу рака

  • рак
Ново оръжие срещу рака - 1
Снимка: Архив

Учени превърнаха човешката кожа в ново оръжие срещу рака. Изследователи от Оксфордския университет преобразуваха клетките на кожата в клетки на имунната система, които атакуват тумора, предаде Би Би Си.

Учените възлагат големи надежди на тази технология, макар че засега тя е изпробвана само в лабораторни условия. Обект на изследването били дендритните клетки.

Дендритите са разклонения на нервната клетка, чрез които тя приема и предава информация от други клетки към определената цел. По тази причина те участват в ответната реакция на имунната система. Помагайки да бъдат открити антигените, те дават на имунната система команда за атака.

Ако бъдат открити антигени на рака, мишени стават раковите клетки.

За създаването на новите дендритни клетки екипът от учени под ръководството на Пол Феърчайлд е използвал кожа на пациента, от която са били извлечени стволови клетки. След това учените ги препрограмирали.

Съответно клетките се научили да откриват и да нападат раковото образувание. Лабораторните изследвания показаха, че дендритните клетки са в състояние да задействат както имунните клетки, които изработват антитела, така и онези, които убиват туморите. Така пациентът лекува рака с помощта на собствените имунни клетки.

 

Информацията е на Би Би Си


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВИП АМГ

    0 0 Отговор
    dai boje nai posle ciar sreshtu tazi gadost
  • 2 Марков

    0 0 Отговор
    Ами отдавна има лек за рака просто сега е дошло времето за нови милионери от рода на свиския грип птичия и други подобни.