Last news in Fakti

21 Февруари, 2017 11:44 1 661 0

Колко харесвания трупаме във Facebook?

  • facebook-
  • like-
  • харесвам-
  • социална мрежа

Разказа на една майка, която предпочита реалността пред екрана на смартфона

Колко харесвания трупаме във Facebook? - 1

Една статия, която бях написала преди време за това как съм срещнала идолите си от тийнейджърството, събра повече от 40 000 харесвания общо в две различни социални мрежи. Но това означава ли, че 40 000 човека ме харесват? Не, разбира се, че не означава това. Те дори не ме познават. Те може да си помислят, че съм досадна, че съм пълен задръстеняк и че съм странен фен на Толкин, Бронте, Буковски и Конан Доил. И все пак си мисля, че може би поне малка част от тези хора биха ме харесали.

Но, забравете за тези 40 000 човека, които харесват статията ми. Има една жена, която живее в съседния вход, която не може да ме понася. Защо ли? Защото не поканих сина и на рожденния ден на моя син (Той биеше моя син, който няколко пъти ме питаше и молеше това дете да не бъде поканено на партито). Виждам я в парка и се опитвам да засека погледа си с нейния, за да и се усмихна и тя да види, че не съм толкова ужасен човек. Виждате ли? Мила съм! Но тя гледа право през мен. За нея аз съм призрак. Не, по-зле съм от призрак, нехаресвана съм.

Не е чак толкова трудно да накараш хората да те харесват. Бъди учтив. Бъди мил. Отнасяй се с хората така, както искаш и с теб да се отнасят. Това са просто житейски уроци, които познаваме от детските си години. Да си забавен също помага. Но сега живеем в свят, в който много от нашите постижения, снимки и мнение се измерват в „лайковете“ в социалните платформи.

Моята приятелка Аманда всъщност дори си изтрива снимките и публикациите във Фейсбук, когато не получи достатъчно харесвания. „Имах само 15 харесвания!“ мрънка тя. Това е жена, която се грижи за две деца с увреждания и води информационни кампании за техните увреждания. Когато се разболях от грип, тя ми готвеше лазаня и водеше и взимаше децата ми от училище. Тя е страшно красива, забавна, мила. Защо тогава се разстройва, когато група непознати не харесват някой неин пост!?

Но най-лошото е, че с течение на времето това може да промени себеоценката ти. По същия начин ще се промени и начина, по който виждаш хората.

Много, много харесвам друга моя приятелка – Хайли. Тя е двойничка на Камерън Диаз, която не се чувства красива и не се харесва особено. Винаги е шокирана, когато някой и каже, че е красива. Не може да го повярва, когато хората казват добри неща за нея. Тя ослепява, когато погледне в огледалото. Мисли си, че никой не я харесва, защото тя не се харесва.

Може би причината се крие в трите и развода. Или в липсата на майчина любов (нейната майка е починала по време на раждането.) Хайли никога не си е простила за това.

Винаги ще има неща, които не си харесвал в себе си, когато си бил млад, които в последствие ще заобичаш.

Например, моето семейство знае, че мога да преодолея който и да е конфликт или спор изключително бързо. Първо ще има състезание по крещене. После мълчание. След това малко смях и лек разговор. Никой не би заподозрял, че преди минути съм била разпалена и съм се карала с някого. Не съм способна да стоя нервна и яодсана и да задържам гняв твърде дълго. Не харесвах това в себе си на времето, но сега когато имам деца, го ценя изключително много.

Така че е крайно време да видиш себе си така, както останалите те виждат. Забрави за това, което виждаш в огледалото. Забрави за това, което си мислил за себе си до сега. Опитай се да се харесваш по същия начин, по който искаш да харесват постовете ти във Фейсбук. Не си губи времето с глупости! Цени се!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА