Last news in Fakti

6 Март, 2017 00:30 23 349 1

9 важни ползи от секса

  • секс-
  • полза-
  • здраве-
  • хормони-
  • кости
9 важни ползи от секса - 1
Снимка: Shutterstock

Ползите от секса са безспорни, а добрата сексуална активност има особено благоприятно въздействие върху жените. Но за да усетите ползата от него, сексът трябва да завършва с оргазъм. Само така в организма се получават благоприятни неврохимични реакции - хормонът окситоцин ви дава усещания за удовлетворение, намалява мускулното напрежение и подсилва връзката с партньора.

Научно изследване е установило, че между секса и здравето съществува пряка връзка. Ето някои от многото ползи от редовния секс:

1. Сексът забавя стареенето

Тъй като след оргазъм всички мускули се отпускат, включително и тези на лицето, то изглежда по-гладко. Освен това по време на секс се активизира системата на жлезите с вътрешна секреция - хипофизата, надбъбречната и щитовидната жлеза, яйчниците у жената и простатата у мъжа работят с повишена интензивност. Редовният секс се отразява благоприятно върху целия ни организъм, а това проличава и по външния ни вид. Ето защо хората, които редовно правят любов, изглеждат по-добре и имат по-високо самочувствие.

2. Сексът предпазва от затлъстяване

По време на полов акт се изгарят между 150 и 300 калории, колкото при 40 мин. аеробика или плуване. При секс се натоварват различни групи мускули и те се стягат. Затова сексът може да ви помогне да поддържате формата си, особено ако сте активни и обичате да експериментирате нови пози.

3. Сексът подобрява паметта

Доказано е, че редовните сексуални контакти влияят положително върху мозъка, и по-точно върху женския. В действителност правенето на секс увеличава количеството на естрогените, без които мозъчната активност намалява.

4. Сексът укрепва имунната система

Ако искате да повишите имунната си защита, не пропускайте предварителните ласки. Доказано е, че предварителна любовна игра повишава устойчивостта на организма срещу вируси и инфекции. Според научни изследвания редвоният сексуален живот прави хората по-устойчиви на простудни и инфекциозни заболявания.

5. Сексът регулира менструалния цикъл

Жените, които имат редовен полов живот, по-рядко се оплакват от проблеми с менструацията, обикновено имат редовен месечен цикъл и не страдат от болки в първите му дни.

6. Сексът пази от инфаркт на миокарда

Сексуалният акт е отлична тренировка за сърдечното кръвообращение, тъй като между прелюдията и оргазма кръвоносните съдове първоначално се разширяват, а след това отново се свиват.

Сексът тренира и сърцето: във фазата на оргазъм то силно се натоварва – кръвното налягане на здрав човек може да достигне 200/120 мм живачен стълб, пулсът – до 180 удара в минута. И колкото по-често се повтаря, толкова повече се укрепва сърдечният мускул.

7. Сексът се отразява добре на костите

Половите хормони – естроген при жените и тестостерон при мъжете, регулират костната обмяна, благодарение на което костите са достатъчно плътни, за да издържат на натиск и удар. Сексът усилва производството на тези хормони и така пази костната система от остеопороза.

8. Сексът влияе благотворно на психиката

Учените са установили, че сексуално удовлетворените личности значително по-рядко изпадат в депресивни състояния, благодарение на хормоните на удоволствието и доброто настроение. Отделяните по време на полов акт серотонин и допамин пък отнемат стреса, намаляват безпокойството, премахват напрежението и поради тази причина хората, които редовно практикуват секс, са по-уравновесени.

9. Сексът удължава живота

Редовната сексуална активност намалява сърдечносъдовите болести, една от причините за най-честите смъртни случаи. Научните данни сочат, че 62% от здравите мъже и 30% от здравите жени над 80 години все още развиват сексуална активност.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 3 гласа.

Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.