Last news in Fakti

10 Март, 2017 11:15 5 354 3

Хормонът на щастието води до алкохолизъм

  • хормон-
  • щастие-
  • алкохол-
  • алкохолизъм-
  • допамин
Хормонът на щастието води до алкохолизъм - 1
Снимка: Shutterstock

Изследователски екип от Русия, Франция и САЩ обясни механизма на възникване на алкохолна зависимост на молекулярно ниво.Учените твърдят, че алкохолизмът може да бъде причинен от дисбаланс на хормона допамин в организма.

Алкохолът може да наруши баланса и свойствата на невроните, които произвеждат "хормона на щастието" - допамин. Образуването на голямо количество от активното вещество в организма създава навици в нашето тяло – включително за злоупотреба с алкохол.

Тялото на човек, който не употребява алкохол, съдържа около 20 хиляди неврони, произвеждащи допамин, който предава на мозъка сигнал за важността на стимула или съответно сигнал за грешка. Така че, за да взима правилни решения и да действа адекватно, в тялото на човек трябва да се поддържа определен баланс на тези сигнали. А този баланс се нарушава под влиянието на алкохола.

Алкохолът влияе върху центъра за удовлетворение в мозъка, което води до чувство на очакване на удоволствие от възможността да се пие алкохол, както и самото удоволствие от процеса. По този начин допаминът подсилва навика за пиене.

Фактът, че дългосрочната употреба на алкохол оказва влияние върху дисбаланса на хормоните в тялото, е отдавна известен на учените, както и първичният механизъм на пристрастяване. Новостта на това проучване е обяснението на механизма на молекулярно ниво.

Учените, провели изследването, смятат, че то може да помогне при лечение на алкохолизъм. За целта е необходимо науката да открие начин за поддържане на баланса на допамин, да реагира правилно на стимули на околната среда в присъствието на алкохол в организма, като показва разликата между това, което се очаква и това, което се получава. Това може да помогне на хората, страдащи от алкохолна зависимост.

Психиатрите обаче твърдят, че няма напълно ефективни методи за лечение на алкохолизъм. Тази болест може само да се поддържа в ремисия. Според тях зависимостта от алкохола е биологична програма, която не може да се самоунищожи. Така че човек може или да стимулира тази програма, или да я остави пасивна и да намери други начини да се радва на живота. Дори и да спре да пие алкохол, ако си позволи едно питие, тази програма стартира отново.

Поради тази причина психиатрите не споделят оптимизма на учените по отношение на подхода към откриването на метод за изцеление от алкохолната зависимост.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пациент

    2 0 Отговор
    А д-р Радева знае ли за тая статия?!
  • 2 Камен

    0 0 Отговор
    Не си права
  • 3 Ганю

    0 0 Отговор
    Неврони произвеждат хормони ! 🐒 .ахмааму!