Last news in Fakti

29 Март, 2017 16:31 7 053 6

Откриха първият и единствен истински портрет на Исус?

  • христос-
  • образ-
  • монета-
  • цар ману-
  • историк-
  • библия-
  • исус христос

Образът е отпечатан върху древна монета от първи век сл.Хр.

Откриха първият и единствен истински портрет на Исус? - 1
Снимка shutterstock

Малката бронзова монета датира от първи век от н.е. и досега се смяташе, че на нея е изобразен цар Ману, един от владетелите на древното царство Осроене, в Месопотамия (днешна Югоизточна Турция).

След близо три десетилетия на проучвания и научни изследвания, един от водещите библейски историци твърди, че цар Ману и Исус Христос всъщност са един и същи човек.

Според Ралф Елис, който е проучил живота и на двамата в най-малки детайли и е сравнил всички записани и непотвърдени данни за тях, откритието е "едно от най-важните в съвременната история".

Според него, няма как приликите между тях да са случайни и "Цар Изас Ману" и "(Крал) Исус Емануил" безспорно са един и същи човек.

Ако той е прав, то ликът върху монетата е единственият точен портрет на Христос.

Въпреки, че Исус е най-често рисуваната библейска фигура, в Библията никъде не се казва как е изглеждал. Познатият образ на мъж с дълга падаща върху раменете коса и бяла роба, всъщност за пръв път се появява през шести век след Христа. Наскоро група историци и археолози оповестиха, че имат доказателства, Исус всъщност е бил нисък, мургав тип с къдрава черна коса.

"Извън Евангелията, има съвсем малко доказателства, удостоверяващи реалното съществуване на човека Исус Христос. И макар, че моето откритие може да бъде погледнато скептично, от гледна точна на вярата, аз съм убеден, че лицето на монетата е на Исус", казва историкът, който твърди, че противно на казаното в Библията, божият син не е бил обикновен човек, а цар.

"Исус може би е най-важната фигура в западната история и заслужава да бъде изведен от библейските сенки и да заеме мястото си под светлината на историята", смята Елис.

Откриха първият и единствен истински портрет на Исус?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 koceto

    3 9 Отговор
    emi to az sum vijdal isus naistina i ne izgleja6e taka. be6e sus *vuv vraca
  • 2 8888

    3 5 Отговор
    Тоя ралф елис е сигурно някой тъп ционист., син на глупак. Има много описания на Исус. И те са диаметрално противоположни от "откритието" на този хумункулус.
    Прочетете "Видрица" на поп Минчо Кънчев.
    Когато е бил заточен в диарбекир, в един от манастирите на православните араби, намира описание на въвшността на Христос: висок, слаб, със сини очи. Косата - в основата си с орехав цвят, а към краищата изсветлява руса.
    В образа на монетата ралфи може би съзира баща си. Боже, пази от такива като тоя!

    Коментиран от #3

  • 3 gnosis

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "8888":

    Трудно ще е бил рус и със сини очи, като знаем какви са били родителите му, къде се е родил, къде е живял и т.н.
    Такъв го представят римляните, които създават съвременното християнство, която всъщност няма почти нищо общо с истинското учение на Христос. Просто победителите пишат историята. Както и Библията, която сама по себе си учи на добро, но фактологически и исторически е една манипулация, понеже именно евангелията, които са писани от близките на Исус са цензурирани или въобще не са включени в нея. Да не говорим за смехотворните лъжи, че Мария Магдалена била блудница и т.н., а тя е била равнопоставен, че и любимия ученик на Исус (от която другите са ревнували). За всичко това си има автентични и доказани документи (Евангелията на Филип и т.н.).
  • 4 куртев

    2 1 Отговор
    Иисус/йешуа/ е син на Аврам а той е дошъл в Израел от Ханаан/Пакистан/,къде там сте видели руси хора със сини очи-освен потомците на Александър Македонски ?!Това са Симити и е напълно и нормално Йешуа да е тъмен,нисък с черна къдрава коса!Името Иисус е гръцкото название на Йешу-звучене на Арамейски език.
    Накрая ще кажа ,че съм завършил Семинария и съм свещеник.
  • 5 Plamen Curtev

    0 0 Отговор
    Иисус е син на Аврам,който е преселник от Ханаан/Пакистан/-къде там сте виждали хора със сини очи и руси коси освен потомците на Александър Македонски?!Иисус е гръцкото му название,но в същност се е казвал Йушуа бар Йосе на арамейски език,т.т Йешу син на Йосиф.Те са Симити и напълно нормално и автентично е да са тъмни,ниски с черни къдрави коси!
  • 6 Tenzi

    0 0 Отговор
    Izvinyvayi moje da me obijdash sled komentara zashto trqbva da gledame roditelite kogato bashtamu e samiyt gospod.Isus e tocno takiv s sini oci vosok byalo liyce i osnovata na kosata mue po tamna a kraishtata rusi .nqmam kirilitca zatova pisha na latinica .izvinqvam se.tozi na monetata nyama nishto opshto ..