Last news in Fakti

4 Април, 2017 14:13 3 460 1

Пирамида на 3700 година изскочи от пясъците

  • пирамида-
  • древна-
  • останки-
  • откриха-
  • археолози-
  • дашур-
  • египет

Археолози са откриха останки от неизвестна древна пирамида

Пирамида на 3700 година изскочи от пясъците - 1
Снимка: shutterstock

Останките на древна пирамида бяха открити от група археолози в близост до Кайро. Това оповести египетското министерство по въпросите на паметниците на културата, цитирано от френския вестник "Фигаро".

Малката пирамида е на около 3 700 години и е в много добро състояние, съобщават още от министерството. Според учените тя е била построена по време на 13-ата древноегипетска династия (1802-1640 г. пр.н.е.)

Пирамидата се намира на север от прочутата наклонена пирамида в Дашур, южно от Кайро. Заради наклонените стени, археолозите предполагат, че това е първият опит да се построи пирамида с гладки стени. Наклонената пирамида е била построена от основателя на четвъртата династия на Снофру (около 2600 г. пр.н.е.), който е и баща на Хеопс, дал името си на една от най-известните пирамиди в Гиза.

При разкопки в некропола на Дашур, египетски археолози се натъкнали на "коридор, водещ към вътрешността на пирамидата, както и на входа на една от стаите" на неизвестна до сега пирамида, се казва в официалното съобщение на египетските власти. "Екипът ще продължи с разкопките на обекта, за да разкрие останалата част" от пирамидата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Диляна

    7 0 Отговор
    Благодарности на автора за хубавата статия.
    Поздрави!