Last news in Fakti

9 Април, 2017 20:28 6 584 0

Оризът крие риск от отравяне?

  • ориз-
  • съхранение-
  • отравяне-
  • бактерии

При неправилно съхранение, оризът може да е доста вреден

Оризът крие риск от отравяне? - 1
Снимка: shutterstock.com

Консумацията на ориза, който ни е останал от обяд или вечеря, може да причини хранително отравяне, ако не се съхранява правилно, предупреждават специалисти. Причината е, че готвенето невинаги унищожава патогените, които живеят върху ориза. Този риск се повишава, когато се остави да престои на стайна температура.

В ориза бактерията Bacillus cereus е широко разпространена. Тя обикновено се намира в почвата и храната, а някои нейни щамове са вредни за хората и може да доведат до хранително заболяване. Причината са оцелелите спори на бактерията. Готвенето може да не унищожи всички и, когато оризът се съхранява на стайна температура, след като вече е сготвен, те да се размножат.

Средата в сготвения ориз предоставя на спорите вода и хранителни вещества, които им позволяват да се развиват. Тогава те освобождават токсини, включително и такива, които са устойчиви на топлина.

Не е ясно точно колко са случаите на отравяне от тази бактерия, но според данни на проучвания тя е отговорна за около 2% от случаите на хранителни заболявания.

Съхранението на ориза в хладилник след като вече е сготвен може да елиминира този риск. Според проучването, поместено в сп. Epidemiology and Infection, свареният ориз трябва да се постави в хладилник до два часа след преминаването му през топлинна обработка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА