13 Април, 2017 11:30 4 940 0

Японски метод за постигане на съвършенство

  • япония-
  • мързел-
  • съвършенство-
  • метод-
  • принцип
Японски метод за постигане на съвършенство - 1

Почти всички от нас периодично си поставят нова цял или предизвикателство – и доста често в края на краищата се проваляме. Казваме си, че просто не сме готови и ще го направим пак следващата седмица, следващия месец или... догодина.
Доста често дори при най-малкото усилие си казваме, че сме направили достатъчно и е крайно време да забавим темпото.
Защо това се случва? Отговорът е очевиден: Защото се опитваме да постигнем твърде много, твърде бързо; защото ни е писнало от нови отговорности; защото в трудно да променяме старите си навици и да опитаме нещо ново.
Кайзен, или т. нар. Едноминутен принцип
В японската култура съществува практикуването на Кайзен, който представлява идеята за „едноминутния принцип“ за самоусъвършенстването. Същността на този метод е идеята, че човек трябва да прави нещо за една минута, всеки ден по същото време. Ясно е, че това не би трябвало да е трудно за никого да извърши толкова лесна задача. Търсим си какви ли не извинения, когато трябва да отделим половин час или един час, за да свършим нещо, но 60 секунди не са нищо особено на пръв поглед.
Дали става въпрос за коремни преси или четене на книга на чужд език, задачата не ти се струва чак толкова неприятна, но дори напротив – идеята е да ти носи удоволствие и радост. Стъпка по стъпка, минута по минута, това помага по пътя към по-доброто Аз.
Ключово е да преодолеем липсата на увереност, която имаме в способностите си, както и да се освободим от онези чувства на вина и безпомощност. Трябва да изпитате чувство на победа и успех от малката крачка напред. Когато подобни чувства ви вдъхновят, постепенно ще започнете да увеличавате времето, което отделяте за определената дейност – 5 минути, 10 минути, половин час... Така едноминутният принцип всъщност се превръща в житейски принцип и навик.
Кайзен бележи началото си в Япония. Думата съдържа в себе си два корена - „кай“ (промяна) и „зен“ (мъдрост). Създадена е от Масааки Имай, който вярва, че философията може да бъде приложена успешно, както в бизнеса, така и в личния живот.
На пръв поглед, тази практика изглежда съмнителна и неефективна за хората, които са израснали в западните култури и набляга на идеята, че резултатите могат да бъдат постигнати само чрез сериозни усилия.
Но тежките процедури и практики за самопомощ, привични именно на западните култури, могат да изтощят човек ужасно без никакви видими резултати. Кайзан е нещо, което всеки може да опитва във всяка сфера от живота му. В Япония например той дава резултат най-вече в управляването на хора и бизнес средите.
Всичко, което трябва да направите, е да разберете, че каквото и да искате да постигнете, вие вече сте снабдени за него.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА