Last news in Fakti

23 Ноември, 2011 14:25 3 537 1

10 начина да борим стреса

  • стрес-
  • храна-
  • депресия
10 начина да борим стреса - 1
Снимка ЕПА/БГНЕС

 

В днешно време стресът е навсякъде. Дори и на почивка пак не сме защитени, че няма да изпаднем в такава ситуацията. Стресът отдавна не се подценява от специалистите, тъй като може да доведе до високо кръвно налягане, затлъстяване, сърдечни проблеми, депресия и куп други усложнения. „Фокс нюз“ подбра десет естествени начина, които ще ви помогнат да елиминирате стреса още в зародиш.

 

Масаж

Всички обичат масажа. А той се използва от хилядолетия за облекчаване на стреса. Първи китайците използват тази техника, за да блокират енергийните канали в тялото. Хипократ също е считал, че така може да се подобри физическото състояние.

 

Медитация

Нужни са ви между 15 и 30 минути дневно. Нещо напълно възможно, дори при натоварен график. Единственото „оръжие“, което ви трябва, е вашият собствен мозък. Просто отидете на тихо място, изгонете всички мисли и се концентрирайте върху дишането си.


Физически упражнения

Дали ще е йога, Тай Чи, тичане няма значение. Важното е, че физическата активност освобождава ендорфина в мозъка, което пък действа положително на настроението ви. Полезно е за сърцето, за килограмите, а и също ви позволява да откраднете малко време за себе си.


Пасифлора или т.нар. „цвете на страстта“

Пасифлората отдавна е считана за лек срещу безсънието. Листопадното всъщност се оказва ефективно, колкото безнодиазепимите, които се използват за борба със стреса.


Организация

Ако сте разпилени, вечно бързащи и гонещи нещо пропуснато, по-добре се спрете и внесете малко ред в живота си. Организацията създава чувството на контрол и спокойствие. Правете си списък със задачите, подреждайте си нещата, защото иначе може да се изнервите ненужно.

 

Здравословна храна

Доказано е, че т.нар. „джънк“ храни ни правят депресирани. А и дебели.  Здравословната и истинска храна не само подобрява настроението ни, но й ни дава повече енергия. Най-полезни срещу стреса са боровинките, сьомгата и бадеми, твърдят учените. Не прекалявайте и с кафето, полезно е, но кофеинът в повече може да ви направи раздразнителни.

 

По-малко интернет и мобилни телефони

Една от големите причини да сме толкова стресирани днес е, че не можем да се откъснем от модерните технологии. А чрез някои от тях до нас непременно достига стресираща информация. Не живейте виртуално, а реално, за да се наслаждавате на момента и да се чувствате по-комфортно, съветват още учените. А пък и електронните устройства може и да развалят съня ни.

 

Витамини  В

В витамините са полезни за мозъка и нервната система. Борят умората, депресията и апатията. Така че възползвайте се от богатите на В витамини храни – зеленчуци, варива, ядки, яйца, млечни продукти, семена и други.


Ароматерапия

Ароматите също са мощно оръжие срещу стреса. Помагат за тонуса, концентрацията, правят ни по-спокойни.

 

Здрав сън

Сънят е най-важният естествен инструмент за намаляване на стреса. Недоспиването ни прави раздразнителни и напрегнати. Намерете точния баланс. Не правете физически упражнения поне три часа преди да заспите и не преяждайте на вечера, съветват учените. Създайте си навици преди лягане, за да „подскажете“ на мозъка си, че е време за сън. За да спише като бебета, вземете горещ душ преди лягане.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ghost

    0 0 Отговор
    Физически управления - ха ха ха, аз си чета коментарите преди да ги публикувам, а вие четете ли си статиите?