Last news in Fakti

29 Април, 2017 18:59 4 471 7

Кой се страхува повече от смъртта?

  • смърт-
  • религия-
  • проучване-
  • страх-
  • атеисти-
  • религиозни
Кой се страхува повече от смъртта? - 1
Снимки shutterstock

Изследователи от университета в Оксфорд, съвместно със свои колеги от университета в Мелбърн са се посветили на изучаването страха от смъртта.

Те проучили отношението към смъртта сред различни групи от хора, разделени на база на тяхната религиозна отдаденост - атеисти, религиозни и силно религиозни.

Проучванията им довели до интересни заключения, пише изданието Neuro Science News.

Религията отдавна се смята за решение на проблема със смъртта. Понятията за задгробен живот са почти универсални, въпреки че, когато се вгледаме подробно в тях, те са много различни. Предвид тази тясна връзка между религията и смъртта, различни изследователи и учени отдавна предполагат, че религиозните хора се страхуват по-малко от смъртта. Проучването, водено от учени от Оксфордския университет обаче, задава много по-сложна картина, която на практика успява да обори предишното твърдение.

Психолозите анализирали над 100 научни статии, публикувани в периода между 1961 г. и 2014 г., в които се съдържат сведения за отношението към смъртта на 26 000 души.

Обединявайки данните, те установили, че колкото по-религиозни били хората, толкова по-малко се страхували от смъртта. Страхът от смъртта бил по-малък и сред невярващите.

Кой се страхува повече от смъртта?

Учените стигнали до извода, че „външно религиозните“ хора се боят от смъртта повече, отколкото силно вярващите и атеистите. Под външна религиозност учените разбират поведение, мотивирано от прагматични съображения — например социални преимущества от вероизповеданието.

Освен това психолозите установили, че 18% от хората, които се смятат за вярващи, се страхуват повече от смъртта, в сравнение с атеистите.

"Възможно е и други изследователи да са били в състояние да открият този модел, ако го бяха потърсили", каза д-р Джонатан Джонг, изследовател в Института по когнитивна и еволюционна антропология и изследовател в университета в Ковънтри.Кой се страхува повече от смъртта?

Картината се оказала още по-пъстра, когато учените видели, че повече от половината сведения, от които черпели информация, изобщо не показвали връзка между религиозността и страха от смъртта.

Тъй като изследването е обхванало само хора, живеещи в САЩ и част от Близкия изток и Източна Азия, е трудно да се оцени връзката на културните и религиозни традиции и страха от смъртта. Въпреки това, работата на психолозите поставя под съмнение убеждението, че религиозните хора не се страхуват от смъртта.

Проучването е стигнало до извода, че атеистите, които просто не се боят да умрат, не изпитват необходимост да търсят спасение в религията.

Кой се страхува повече от смъртта?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    4 14 Отговор
    Смъртта се страхува от моята бегачка
  • 2 DUBCHO

    9 0 Отговор
    Отиваш на по добро място
  • 3 gost

    4 1 Отговор
    Състезателният катър ще надбяга смъртта..
  • 4 Бай Иван

    3 0 Отговор
    Абе тия немат ли си други занимания...
  • 5 Бай Този

    9 0 Отговор
    Страх не страх кат му дойде времето.
  • 6 Красо Зелето

    8 0 Отговор
    Страх те е докато си още жив и в съзнание. После отминава всичко.
  • 7 Мустафа

    1 1 Отговор
    Втора смяна от завода излизат към 12 през ноща. Пътя е през гробище в края на града. Жена подтичва към колега от завода защото я е страх.
    Колега маже ли с теб да вървя ? - Разбира се . Той мълчи. Колега теб нали не те е страх. -Не ! Страх ме беше докато бях жив.