Last news in Fakti

25 Април, 2017 14:54 2 613 3

С всяка крачка поумняваме

  • ходене-
  • физически упражнения-
  • мозък-
  • умни-
  • активност-
  • изследване

Ходенето е идеалната алтернатива за онези, които не могат да отделят време, енергия и пари, за да спортуват активно

С всяка крачка поумняваме - 1
Снимки: shutterstock

Ходенето може и да не успее да ви направи гениални, но то със сигурност ще подобри вниманието и концентрацията ви, наред с настроението, благосъстоянието, самочувствието и дори физическото ви здраве. Това твърдят група учени от университета Ню Мексико Хайлендс в Лас Вегас, съобщи изданието "ЮрикАлърт!".

Резултатите от тяхното изследване, показали, че ходенето подобрява притока на кръв към главния мозък и засилва паметта и познавателните ни способности. Ефектът е по-слабо изразен в сравнение с този, който се отчита при бягането, но е значително по-голям, отколкото при карането на колело.

Авторите на изследването стигнали до тези констатации с помощта на 12 доброволци - младежи, в добро здраве, които трябвало всеки ден да извървяват по 1000 рачки и постепенно да увеличават броя им.

Учените наблюдавали и записвали всички промени, които настъпвали в мозъците им по време на тези тренировки. Доброволците се придвижвали с постоянна скорост от около един метър в секунда. Кръвоснабдяването на главния мозък се измервал с ултразвук.

През 2015 г. австралийски учени доказаха, че когато става дума за общото здравословно състояние, сърдечно-съдовата система и намаляване на риска от преждевременна смърт, ходенето е по-полезно от бягането, припомня в. "Дейли мейл".

В настоящото проучване, експертите установили, че хората, които първоначално правели по 1000 крачки на ден, а постепенно ги увеличили на 10 000 дневно, са намалили наполовина риска от преждевременна смърт. Резултатите им показали, че дори субектите, които не успели да достигнат този брой крачки, спирйки се на 3000 на ден, са намалили риска с 12 %.

Разбира се, многобройните ползи за здравето от редовните физически упражнения, като ходенет, са добре познати и изследвани. Сега вече знаем и че когато спортуваме редовно, ние подобряваме умственото и физическото здраве.

С всяка крачка поумняваме


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дедо Грую

    2 2 Отговор
    А защо е поговорката: Луд от път не умалява.
    На кого да вервам - на народа ни или на статията?

    Коментиран от #2

  • 2 ЛУД

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Дедо Грую":

    Аз такава поговорка не знам, знам "Луд умора няма", но все пак кой ти е казал че лудите не са умни? Да не говорим, че има луд и луд.
  • 3 Радо

    0 0 Отговор
    Аз знам, че луд не омалява - само се поти!