Last news in Fakti

28 Април, 2017 11:30 4 361 1

Съществува ли "случайното съвпадение"?

  • случайно-
  • съвпадение-
  • антъни хопкинс-
  • книга-
  • феномен
Съществува ли "случайното съвпадение"? - 1

Всеки се е сблъсквал със ситуация, в която не са могли да обяснят някоя случайност. Например, решаваш да звъннеш на приятел, но в точно същия момент той ти звъни сам. Или изневиделица се сблъскваш с друг приятел и след един бърз разговор с него, променяш живота си напълно. Или започваш да си задаваш въпрос, чийто отговор намираш съвсем случайно в списание или върху билборд.
Но понякога, дори когато тези съвършено подредени случайности ни се случат, ние не вярваме в тях. Ясен пример за този феномен е историята на актьора Антъни Хопкинс. Той е бил на път да участва във филма „Момичето от Петровка“ по книгата на Джордж Файфър. За да се запознае по-отблизо с героя си, той се е нуждаел от оригиналната версия на книгата, която не могъл да намери в никоя книжарница или библиотека. Актьорът почти загубил надежда, когато един ден съвсем случайно забелязал издание на книгата, оставено на пейка в метрото. След това, когато летял до мястото на снимките, Антъни случайно срещнал автора на книгата Джордж Файфър на летището. Авторът се оплакал на актьора, че дал назаем най-ценното си копие на книгата, което съдържало и негови бележки. Но приятелят, на който дал книгата я изгубил някъде в метрото.


Как се обяснява подобно нещо? Ние намерихме отговора.
Сякаш всички събития в света, всички хора, цялата информация са свързани чрез невидими нишки, които понякога случайно се допират. И, според известния психиатър Карл Густав Юнг, това е истина. Този феномен се нарича Синхроничност и е може би най-мистериозното нещо във вселената.
Юнг стигнал до извода, че има близка връзка между човека и средата му. В частност, между времето, пространството, съзнателното и несъзнателното. В тези определени моменти от времето под влиянието на специфични обективни смисли, които разбира единствено конкретния човек, най-мощната привлекателна сила достига своя пик. Това привличане предизвиква всички неочаквани случайности, които ние наричаме фатални инциденти, крах, погром, необясним късмет или дори чудо.
Колкото по-близка е връзката ви с хората около вас, по-възможно е да забелязвате това и да виждате дори най-малките неща като важни. Тези неща могат да са реклами, песни, срещи, изображения, разговори или миризми.
Разбира се, не можем да сме 100% сигурни в този феномен. Но пък понякога това мистично нещо ни помага да действаме, да взимаме решения или дори да променим живота си радикално. Просто трябва да сме по-отворени към възможностите на „синхроничността“. Нищо чудно, че Дон Жуан е казал: „Доброто съвпадение е просто успешно подреждане на действия.“
Дори тази статия може да е резултат от синхроничността. Може би търсите описание на всички странни съвпадения или чакате знак. Ами, ето го!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Даниела

    2 0 Отговор
    Харесвам стила на авторката, която води тази рубрика и благодаря за смислените притчи и статии!