Last news in Fakti

3 Май, 2017 10:16 9 619 4

Притча за важните решения

  • притча-
  • решение-
  • урок-
  • съвет-
  • мъдрост-
  • правило
Притча за важните решения - 1

Един бедуин пътувал през пустинята със стария си болен баща и невръстния си син. Не щеш ли, настигнала ги пясъчна буря, която продължила три дни и три нощи.

Свити до камилите, завити с чергилата си, пътниците изпили почти цялата вода, която имали. Когато на четвъртия ден вятърът утихнал и слънцето отнова напекло безмилостно, в меха с вода били останали само около две кратунки вода. Най-близкият оазис бил на два дни път и водата можела да стигне само за двамина. Бедуинът дълго мислил на кого да я даде. Само той знаел пътя и ако не пийнел вода, нямало да има кой да ги отведе до спасителния извор и всички щели да загинат.

Оставал тежкият избор, кого от двамата си спътници да лиши от вода и с това да го убие. Баща си или сина си? Да стане отцеубиец или детеубиец?

Дълго се молил той на своя Бог, да му прати отговор, кого да остави в пустинята, но молбата му оставала неотговорена. Бедуинът не могъл да избере кого от близките си да убие. Разделил скъпоценната течност на три равни части и я изпили. Знаел, че така обрича на смърт и тримата, но сърце му не дало да вземе друго решение... Тръгнали отново на път.

На другия ден, когато били на ръба на силите си и вече виждали смъртта в очите, бедуинът пуснал камилите да си вървят и поне те да се спасят. А той самият прегърнал баща си и невръстния си син за последно и загубил съзнание. Присънил му се Бог, който засенчил слънцето и рекъл:

- Човече, изпратих ти тежко изпитание. Но ти взе най-правилното решение! Заслужаваш да живееш и да разказваш тази случка на своите деца и внуци! - и подал в устата на бедуина кратунка с вода.

Човекът отпил жадно и отворил очи. Над него се били надвесили неколцина мъже, а встрани стояли камилите на керван. И тримата - бедуинът, баща му и синът му били спасени...


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДЕДО ВЛАДИКА

    13 3 Отговор
    Събина , всеки ден пускаш хубави притчи . Дано повече хора ги четат и да си вземат поука и да вършат добрини !
  • 2 Радо

    7 8 Отговор
    При положение, че бащата на бедуина е бил стар и болен, аз лично не бих рискувал два спасени млади живота срещу един залязващ/изживян и болен.....но притчата е хубава - да!!...в смисъл, че има поука!
  • 3 Към Радо

    11 3 Отговор
    Айде сега си представи, че ти си дЕдото.
  • 4 Радо

    5 1 Отговор
    Ако бях болния дядо, със сигурност щях да откажа да пия вода, за да спася сина и внука си...такъв ми е инстинкта за продължаване на рода, което е най-важното в живота според мен.