Last news in Fakti

4 Май, 2017 11:29 4 621 0

Ключът към щастието

  • притча-
  • урок-
  • съвет-
  • мъдрост-
  • ключ-
  • щастие
Ключът към щастието - 1

Подарили на един човек вълшебен ключ. Той отварял вратите към вечното благоденствие. Новият му притежател не можел място да си намери от вълнение и радост:

- Ех, - мислел си той - отървах се завинаги от проблеми, страдания и лош късмет.

Минали няколко дни, но от чаканите чудеса на ключа нямало и помен. Човекът си помислил: - Може би трябва малко време, за да започне да действа...

Минали месец, два, три...Нищо не се случвало. Тогава човекът решил да потърси съвет от Мъдреца, който живеел усамотено горе в планината, как да накара ключа да проработи.

Хванал пътя и цяла седмица вървял, докато стигне до скромната обител на Мъдреца.

Задъхан, но и нетърпелив, извадил ключа и го протегнал към потъналия в размисъл старец с молба да му помогне. А Мъдрецът, без дори да погледне ключа, внимателно се взрял в човека и после казал:

- За всеки замък има ключ, но не всеки, който има ключ, може да отвори с него вратата.

***

Това, че си мислим, че имаме ключът към щастието, не означава, че сме намерили вратата, която този ключ отваря. Дори отключването на врата, което е наше ежедневие, е процес, който изисква мисъл и действие. Щастието не е толкова лесно достижимо, то трябва да се търси.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА