4 Май, 2017 05:45 2 538 0

8 факта в подкрепа на стреса ...

  • стрес-
  • адреналин-
  • положителен ефект-
  • подобрява-
  • изостря-
  • тяло

... или 8 причини защо приливът на адреналин е добър за тялото ви

8 факта в подкрепа на стреса ... - 1
Снимка: shutterstock

Свикнали сме да възприемаме стреса като нещо негативно, но той невинаги оказва негативен ефект върху тялото ни. Когато сме стресирани, организмът ни отделя хормони като кортизол и адреналин в кръвта и тялото навлиза в състояние на повишена физическа и умствена активност. Стига да не продължи прекалено дълго, този приток на енергия може да окаже положително въздействие върху вас.

Тук са събрани 8 причини, в подкрепа на стреса и по-специално на адреналина, който се отделя в организма по негова вина:

1. Може да ви помогне, когато сте времето ви притиска

Когато тялото ви е пълно с адреналин, мозъкът е съсредоточен, фокусиран и може да се справя по-бързо с мисловни задачи. Учените сравняват този приток на енергия с изпиването на кафе.

2. Зрението ви става по-добро

Тъй като целта на адреналина е да подготви тялото ви за реакция срещу евентуална опасност, едно от последиците от покачването на нивото е промяната на зениците на очите. Когато те се разширят, зрението ви се подобрява, защото те пропускат повече светлина. Онези, които страдат от глаукома, пък могат да вземат синтезиран адреналин, за да се намали напрежението в окото.

3. Дишането ви се подобрява

Адреналинът "казва" на мускулите в тялото да се отпуснат, като това включва бронхиолите в белите дробове, което помага за по-лесното дишане. Ето защо страдащите от астма обикновено произвеждат повишено количество адреналин в телата си, а понякога получават допълнителни инжекции по време на пристъп.

4. Засилват се и други усещания и възприятия

Гледането на филм на ужасите може да ускори кръвното налягане. Защо тогава хората се наслаждават на подобни ситуации? Това състояние на възбуда често остава и след края на филма. Учените го наричат "процес на пренос на възбуда" и той засилва всички чувства — и добри, и лоши.

5. Може да блокира болката

Първоначалният приток на адреналин в кръвта усилва борбата за оцеляване и желанието да останете живи, което притъпява възприемането на болката. Това не е естествено болкоуспокояващо средство, тъй като, когато адреналинът спадне, ще я усетите с пълна сила. Въпреки това, по този начин се разсейва мозъка от това да се фокусира върху усещането за болка.

6. Може да подобри имунната ви система

Хроничният стрес намалява енергията ви, но когато е в малки дози и за кратко, адреналинът има обратния ефект — да бъдеш в повишено състояние на духа може да засили дейността на имунната система. По начина, по който адреналинът подготвя останалите части на организма за "атаката", той засилва и способността да се борите с инфекции.

7. Получавате временен приток на сила

Притокът на адреналин гарантира временно повишение на физическата сила и реакциите, които помагат да надскочите нормалните ограничения на тялото си. Това е едно от обясненията защо световните рекорди се поставят на големи форуми като Олимпийските игри, а не в някое мазе.

8. Забавя стареенето

Кратките притоци на адреналин не остават незабелязани от тялото ви на молекулярно ниво и то реагира като увеличава количеството антиоксиданти, циркулиращи в кръвта, които на свой ред се борят със свободните радикали, причиняващи стареене и повреди по кожата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА