Last news in Fakti

15 Май, 2017 12:15 4 885 0

Идеалното приспивателно се оказа ...

  • киви-
  • плод-
  • сън-
  • безсъние-
  • приспивателно-
  • учени-
  • свойства

Две кивита преди лягане борят безсънието

Идеалното приспивателно се оказа ... - 1
Снимка: shutterstock

Безсънието е проблем, с който се борят все повече хора по света. Стресът, забързаното ни ежедневие, вълненията, които изпитваме понякога, могат да развалят съня ни. Ако искаме да си върнем съня не е нужно да прибягваме към лекарства. Оказва се, че екзотичният плод киви може да ни помогне да се наспим добре. Две кивита един час преди лягане са идеалното средство срещу безсъния, тъй като действат като приспивателно, пише британският вестник "Дейли Мейл".

Отдавна учените знаят, че този плод ускорява заспиването, но каква е причината за това все още си остава загадка. Предполага се, че кивито влияе на нивата на антиоксидантите и на серотонина в човешкия организъм.

Известно е, че заспиването и продължителността на съня се дължат на веществото мелатонин. Нивата на това вещество в мозъка ни и чувствителността ни към него се определят от нивата на серотонин. Ето защо серотонинът играе важна роля за качеството на нашия съня.

В търсене на отговори, специалисти от Медицинския университет в Тайпе провели експерименти с 24 доброволци. Всички те ядяли киви преди лягане и сънят им се оказал по-здрав от преди, като освен това се удължил с 13%.

По време на тестовете учените установили, че доброволците, подложени на този плодов режим, заспивали за 35% по-кратко време от онези, които не получавали киви преди лягане.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА