29 Май, 2017 00:45 2 678 2

Не режете ноктите на котките

  • котки-
  • нокти

Рязането на ноктите на писаните ги прави болнави и агресивни

Не режете ноктите на котките - 1
Снимка: Shutterstock

Учени доказаха, че рязането на ноктите на котките ги прави по-агресивни, тъй като след процедурата изпитват постоянна болка в лапите, пише сайтът Лайф.

Онихектомията, каквото е научното название на операцията, е незаконна в много страни по света. При все това, въпреки опасностите, свързани с нея, много стопани на котки прибягват до нея, за да запазят мебелировката си. С отстраняване на ноктите котките не могат и да драскат членовете на семейството.

В Германия и Швейцария премахването на ноктите на тези домашни любимци е забранено със закон. По данни на изследване, публикувано в изданието "Котешка медицина и хирургия", възникналата болка след операцията не преминава и постоянно тормози животното. Тя го прави неспокойно и зло.

Учените анализирали поведението на 137 котки с нокти и същото количество домашни любимци с отстранени нокти. Животните, преминали през онихектомия, често хапели и маркирали територията си. При тях се появявали и болки в гърба, като мускулите в тази област започвали да атрофират.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Добри

    12 1 Отговор
    Нещо пак сме се изгубили в превода май. Рязане и премахване са две различни неща. На моята котка ги режа всеки месец, но не ги отстранявам.
  • 2 Лост

    0 6 Отговор
    Ох, да ви имам проблемите...