Last news in Fakti

26 Май, 2017 17:08 3 037 2

Откриха останките на най-древната развита цивилизация

  • перу-
  • останки-
  • артефакти-
  • цивилизация-
  • древни хора-
  • развити-
  • умения-
  • техники-
  • знания

Археолозите били изумени от находката, която открили в Перу

Откриха останките на най-древната развита цивилизация - 1
Снимка: Университет Флорида Атлантик в Харбор Бранч

Една плетена кошница може да разкаже много, особено ако тя е била намерена сред останките на древна цивилизация, живяла преди около 15 000 години, по времето на епохите на късния Плейстоцен и ранния Холоцен.

Останки от една много древна цивилизация бяха открити в северната част на Перу. Учените дори предполагат, че това може би е най-древната и силно развита цивилизация, откривана до сега.

Американски археолози се натъкнали на стотици хиляди артефакти, включително сложни ръчно изтъкани кошници, датиращи от 13 000 — 8 000 г. пр. Хр., съобщават международните информационни агенции, позовавайки се на съобщение, публикувано на сайта на Института по океанография Университет Флорида Атлантик в Харбор Бранч в САЩ.

Откритието, направено край бреговете на Перу, в долината Чикама - дом на една от най-ранните и най-големи пирамиди в Южна Америка - показва, че тези ранни обитатели на региона са били много по-напреднали, отколкото се предполагаше до сега.

Сред откритите предмети имало и каменни сечива, украсени с орнаменти съдове, тъкани платове и много други.

"Находките ни карат да се замислим за това с какви темповете са се развивали древните ни предшественици в този район, както и за това колко напреднали са били знанията, уменията и технологиите им. От намереното до сега съдим, че благодарение за тях те са можели да се възползват и да усвоят всичко, което са им предлагали както морето, така и сушата", отбелязва проф. Джеймс Адовасио.

По думите му, тези древни хора са били много развити за времето си, кото това става ясно от откритите предмети, скед които и много добре изработени принадлежности за дълбоководен риболов.

"Разнообразието от рибарски куки, които древните обитатели в района са използвали, показва разнообразието на риби, които са ловели — нещо изключително, дори уникално за времето си. Почти сме сигурни, че те са използвали и лодки, които са можели да издържат на ударите на вълните в открито море. Тези древни хора са успели да развият много ефикасни начини и средства, с които да събират даровете на океана", обяснява д-р Джеймс М. Адовасио.

По време на разкопките били открити и следи от земеделие, а сред културите, които тези древни обитатели на тихоокеанското крайбрежие на Перу отглеждали, имало чушки, авокадо и лечебни билки.

Археолозите се натъкнали и на признаци на бюрокрация и религия.

Все по-често учените откриват доказателства, според които Новият свят може би е бил заселен от човека много по-рано, отколкото се предполагаше досега.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 латиноса

    5 2 Отговор
    Аха, те ши..аните янки си мислят, че Америката почва с измислената им държава, но всъщност е свършила с тяхната поява.
  • 2 незнайко

    1 0 Отговор
    (Публикувано във факти.бг: Археолозите се натъкнали и на признаци на бюрокрация и религия.) Това преди 15 000 години, а ние мислим да се борим срещу нея. ТОВА НАИСТИНА Е СМЕШНО. Явно никой няма да се пребори.