Last news in Fakti

29 Май, 2017 05:44 10 337 4

Кариес и още 6 болести, които идват с една целувка

  • болести-
  • бактерии-
  • вируси-
  • целувка-
  • здраве-
  • невинен жест-
  • интимност

Как този непринуден жест на интимност може да ви донесе здравословни проблеми

Кариес и още 6 болести, които идват с една целувка - 1
Снимка: shutterstock

Дори невинен жест на внимание, какъвто е целувката, може да доведе до сериозни последствия за вашето здраве. Оказва се, че целувката е най-ефективният и бърз начин за предаване на инфекции.
Учени са установили, че при целувка, с продължителност от няколко секунди, партньорите си обменят около 80 милиона бактерии. Някои от тях са безвредни, но сред тях могат да се открият над 500 различни вида болестотворни бактерии и вируси.

Какво може да „пипнете“ от една целувка? Вижте 7-те най-разпространени заболявания:

1. Грип
Вирусите се предават по въздушно-капков път, така че обменяйки слюнка, шансът да се разболеете, ако партньорът ви е болен, е голям. Симптомите често са: мускулни болки, главоболие, възпалено гърло и температура.

2. Херпес
Без значение дали херпесът е на самата устна или около устата, ако се целувате с човек, който има подобно нещо, лесно ще го прихванете и вие.

3. Сифилис
Още една болест., която може да се предаде чрез физически контакт като целуване и сексуална активност.

4. Менингит
Бактериалният менингит се разпространява чрез целувка. Симптомите са схванат врат, температура и главоболие.

5. Мононуклеоза
Известна още като възпаление на лимфните възли на шията, тази болест с причина се нарича „болест на целувките”! Тя се предава лесно чрез целувка, както и чрез споделяне на храна, чаша или дори сламка.

6. Възпаление на венците или Пародонтална болест
Чрез целуване е възможно да се предадат бактериите, причиняващи периодонтална болест. Въпреки че възпалението на венците не се разпространява чрез целуване, бактерията, която води до тези заболявания, се предава по този начин. Можете да се „спасите“, ако след целувка веднага си измиете зъбите и използвате вода за изплакване.

7. Кариес
Бактериите, причиняващи разваляне на зъбите, не се намират в устната кухина по принцип. Те колонизират устата ни чрез заразена слюнка, която може да се предаде с целувка по устните.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Охранителят-София

    6 0 Отговор
    Ами извода е : Карайте само на целувки,но на Френски целувки! :) :) :)
  • 2 Imthedevil

    0 7 Отговор
    Целувката е гнусота!
  • 3 orlec

    5 0 Отговор
    АМИ ДАЙТЕ И ДА НЕ СЕ ЦЕЛУВАМЕ ВЕЧЕ И ТО ЩЕ НАСТАНЕ РАЙ ЗА П...ЛИТЕ
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.