Last news in Fakti

4 Юни, 2017 19:04 8 715 3

Древно пророчество за слънчево затъмнение и краят на една жестока война

  • слънчево затъмнение-
  • предсказание-
  • война-
  • 585 г. пр.н.е.-
  • талес-
  • философ-
  • учен-
  • древността-
  • цикълът сарос

Как Талес прогнозира с точност това астрономическо явление през 585 г. пр.н.е.?

Древно пророчество за слънчево затъмнение и краят на една жестока война - 1
Снимка: shutterstock

Науката днес е способна на неща, които в древността биха били приети като чудеса или магии. Предсказването на слънчево затъмнение от съвременните астрономи не може да учуди и смае никого. Но в древността, подобно предсказание е било отвъд всички представии и човешки възможности. Освен за гръцкият философ, математик и астроном Талес от Милет, живял през 7-6 век пр.н.е.

Той успял да предскаже слънчево затъмнение, което слага край на дълга и кървава война.

През 585 г. пр.н.е. на 28 май (по съвременния календар) предреченото от Талес затъмнение се случва. Астрономическото явление слага край на връждата между лидийски цар Алиат и мидийския цар Киаксар, които се борели за надмощие в Мала Азия. Те го приели като знак от боговете и прекратили сраженията.

Именно с това "предсказание" на слънчево затъмнение от преди повече от 2500 години, записано в историята като първото такова, е известен днес ученият и представлява единственият безспорен факт за неговата научна дейност.

Лунни затъмнения да се прогнозират било лесно, защото се знаело, че те се повтарят на всеки 19 години, но да се предскаже слънчево затъмнение са били нужни сложни геометрични и тригонометрични изчисления и сложни таблици.

Въпреки това древните хора са били добре запознати с цикъла "Сарос" (астрономически термин, който описва период на повторение на слънчевите затъмнения). Най-общо казано, на всеки 18 години, 11 дни, 8 часа (един период на Сарос) се повтаря един и същ цикъл от слънчеви и лунни затъмнения. А на всеки три цикъла "Сарос" — или 54 години, 34 дни — цикълът се повтаря в приблизително същия географски регион и в същото време от деня.

Напълно възможно е Талес да е знаел за този модел и да го използвал, за да предскаже затъмнението. Той може да е използвал и друг модел или просто да е бил късметлия. Истината, която стои зад неговото предсказание може би никога няма да бъде известна на човечеството.

Древно пророчество за слънчево затъмнение и краят на една жестока война

Талес е роден около 625 г. пр.н.е. в Милет в Мала Азия (днешна Турция). Смятан e за един от седемте мъдреци на древността, той не само астроном, но и математик, инженер, философ и държавник.

На първото си посещение в Египет Талес прилага теоремата, която носи неговото име, за да измери височината на Голямата Хеопсова пирамида.

"Отношението на моята височина с дължината на моята сянка е същото като на височината на пирамидата с нейната сянка", гласи тази теорема.

Древно пророчество за слънчево затъмнение и краят на една жестока война
Снимка: shutterstock

Благодарение на пропорционалната връзка, той получава височината на пирамидата от дължината на сянката й.

Гениалната идея на Талес е следната: " В момента когато моята сянка ще бъде равна на моята височина, сянката на пирамидата е равна на височината й".

На Талес се приписва и т.нар. "Теорема на Талес", която гласи, че ако A, B и C лежат на една окръжност и AC е диаметър в нея, то ъгълът ABC е прав (вдясно е доказателството й).

Древно пророчество за слънчево затъмнение и краят на една жестока война


Поставете оценка:
Оценка 4 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Патето Яки

    2 0 Отговор
    Дано скоро да дойде затъмнение та да спре войната в Сирия, че изгинаха горките.
  • 2 архимед

    1 0 Отговор
    "доказателството" от картинката е сгрешено в последния му ред. хайде да видим кой ще види грешката :)
  • 3 айнщайн

    1 0 Отговор
    освен това тази иначе вярна теорема е написана в тая статия по тотално сбъркан начин, ало глупаците от сайта. като вземем дори само че АС не може да е диаметър, а е радиус на картинката, и т. н., абе с две думи като не разбирате, не се напъвайте, че ставате смешни само