18 Юни, 2017 01:12 1 831 1

Миенето на ръцете рестартира мозъка (ВИДЕО)

  • ръце-
  • миене-
  • вода-
  • мозък
Миенето на ръцете рестартира мозъка (ВИДЕО) - 1
Снимка: Shutterstock

Учени от изследователския институт Ротман в Торонто установиха, че миенето на ръцете влияе благоприятно върху гъвкавото мислене, предаде ЮПИ.

Експертите откриха, че интелектуалните приоритети на участници, които са почистили ръцете си с мокри кърпи, по-бързо се преориентират в нова посока.

Изследователите са насочили вниманието на участниците към определена цел или поведенчески резултат посредством игри на думи или обзор с процес, наречен "инструктиране". След това хората е трябвало или само да дадат мнението си, или да използват мокра кърпа. Използвалите кърпичка по-малко се повлияли от инструкциите.

Употребата на мокра кърпа за ръце намали склонността на хората, които бяха инструктирани на здравна тематика, да спазват здравословни препоръки - те предпочетоха парче шоколад пред десерт с мюсли, каза докторантът по маркетинг Пин Дун.

Миенето на ръцете ефективно премахва старите идеи от мозъка на човек и го прави по-податлив на нови начини на мислене. Психологическият феномен може да помогне на хората да избягат от лошите идеи и поведение, за сметка на нови, по-здравословни навици, твърдят учените.

Психологическите ползи от почистването са доказвани и преди. Вземането на душ след неморално поведение може да понижи чувството на вина, преживяно от дадена личност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Vasik Atanasova

    0 0 Отговор
    НЕ ПРЕКАЛЯВАЙТЕ