16 Юни, 2017 10:15 5 808 1

Притча: Няма такава като братската любов

  • притча-
  • урок-
  • съвет-
  • мъдро-
  • любов-
  • брат-
  • сестра-
  • семейство
Притча: Няма такава като братската любов - 1
Снимка: Shutterstock

Един младеж на име Павел получил автомобил от брат си за Коледа. На Бъдни вечер, когато Павел излязъл от работното си място, заварил малко хлапе да се навърта около блестящата нова кола и да й се възхищава.
- Ваша ли е тази кола, господине ? – попитало детето.
Павел кимнал.
- Брат ми ми я подари за Коледа.
Момчето ахнало от изненада.
- Искате да кажете, че сте я получил от брат си, без да платите нито стотинка? О, Боже, бих искал... – и за момент се спряло.
Павелл се мислил, че знае какво ще каже момчето – да има такъв брат. Но онова, което момчето казало, разтърсило Павел въз основи.
- Бих искал – продължило момчето, - да мога да бъда такъв брат!
Павел го погледнал изумен, а след това импулсивно го попитал:
- Искаш ли да те повозя в колата си ?
- Да, разбира се.
След като се повозили малко, момчето се обърнало и с развеселен поглед казало :
- Господине имате ли нещо против да ме закарате до вкъщи?
Павел леко се усмихнал. Помислил си, че знае какво всъщност иска младежът – да покаже на съседите си, че се прибира в къщи с нов автомобил. Но и този път Павел грешал.
- Бихте ли спрели пред онези два прозореца? – запитало момчето.
Изтичало по стълбите и скоро след това Павел го чул да идва, но този път без да бърза. Носело на ръце братчето си, което било инвалид. Оставило го на долното стъпало, след това го притиснал силно до гърдите си и посочил към колата.
- Ето я, точно както ти казах горе. Виж, той не е похарчил нито стотинка за нея, защото това е подаръкът за Коледа от брат му. Някой ден и аз ще ти подаря една кола, същата като тази... Тогава сам ще видиш през прозорците всички Коледни чудеса, за които ти разказвам.
Павел излязъл и сложил болното дете на предната седалка. По-големият му брат с блеснали очи се настанил до него и тримата се понесли в неповторимо празнично пътуване.

Тази година на Бъдни вечер Павел проумял какво е искал да каже Исус с думите си:
„По- благословен е онзи, който дава.„


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДЕДО ВЛАДИКА

    5 0 Отговор
    Бог е казал: даваща ръка не осиромашава !