Last news in Fakti

26 Юни, 2017 10:15 2 753 1

Защо човекът и щуката разсъждават сходно?

  • притча-
  • урок-
  • експеримент-
  • мъдрост-
  • съвет-
  • поука
Защо човекът и щуката разсъждават сходно? - 1

Учени провели следния експеримент веднъж.

В огромен резервоар с вода била сложена щука. Щуката била хранена с дребни рибки и в рамките на няколко дни нейното поведение се записвало с камера.

След известно време учените променили условията и поставили стъклена бариера между щуката и дребните рибки. Всеки път, когато щуката се насочвала да улови някоя рибка, тя се е сблъсквала със стъклената преграда. След серия от неуспешни опити, при всеки удар в стъклото тя изпитвала болка, не получавала нищо за ядене, щуката прекратила опитите си да хване някоя от рибите. Когато учените решили, че тя вече е достатъчно гладна, махнали стъклената преграда и вече нищо не стояло между щуката и храната й – рибките.

Обаче за всеобщо учудване, щуката така и не опитала да хване някаква риба. Щуката плувала в аквариум, пълен с храна, но не посягала на нито една риба?!

Учените обяснили това поведение с това, че след толкова много неуспехи и изтърпяна болка, щуката била напълно убедена, че опитите да хване риба са безполезни. В края на краищата тя умряла от глад, докато плувала в аквариум, в който храната и плувала около нея.

Храната е била напълно достъпна, но щуката твърдо вярвала в нейната недостъпност.

Въпреки неуспехите, премахнете онова, което мислено ви дърпа назад и не си поставяйте граници по пътя към мечтите!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пук

    5 0 Отговор
    Горката щука.