2 Юли, 2017 07:45 8 223 0

Най-популярните фамилни имена в Европа според държавата

  • имена-
  • фамилии-
  • фамилни имена-
  • ономастика
Най-популярните фамилни имена в Европа според държавата - 1
Снимка: JakubMarian.com

Някога чудили ли сте се кои са най-разпространените фамилни имена в Европа според държавата? Е, отговорът на този любопитен въпрос ни дава чехът Якуб Мариaн, публикувал ономастична карта на Стария континент в сайта си. Ономастиката е раздел от лингвистиката, който се занимава със значението, произхода и разпространението на различните видове имена.

Някои от популярните фамилни имена не са изненада за никого. У нас това е Иванов, в Сърбия - Йованович, в Гърция - Пападопулос, а в Турция - Йълмаз. Значението на някои от тях също е интересно. например най-разпространеното гръцко Пападопулос в буквален превод значи син на свещеник, а турското Йълмаз - смел, неустрашим.

Други от най-популярните фамилии из Европа също не са учудващи - Мюлер в Германия, Смит във Великобритания, Гарсия в Испания, Роси в Италия.

Най-популярните фамилни имена в Европа според държавата


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА