2 Юли, 2017 18:18 4 752 0

Как ловуват змиите? На групи, разбира се! (ВИДЕО)

  • змии-
  • лов-
  • групи-
  • събират се-
  • шамсове за успех-
  • проучване-
  • кубинската боа-
  • chilabothrus angulifer

Когато ловува сама, кубинската боа често остава гладна

Как ловуват змиите? На групи, разбира се! (ВИДЕО) - 1
Снимка: shutterstock

Змиите могат да ловуват на групи. Това потвърдиха официално учени в ново проучване, съобщава Science daily.

Данните дава първите научни доказателства, че някои видове змии координират действията си, за да увеличат шансовете си за успех.

Змиите са социални животни като птиците или бозайниците, но обикновено ловуват поединично. И макар в някои редки случаи да ловуват и на групи, координирането и сътрудничеството между змиите по време на лов никога досега не е било документирано.

Владимир Динец от Университета на Тенеси в Ноксвил, САЩ, все пак успява да види как кубинската боа (Chilabothrus angulifer) се събира на групи при лов.

"Възможно е това координирано ловуване да не е необичайно сред змиите, но ще изисква дълго и търпеливо полево проучване, за да се открие това", отбелязва Динец. "Това е първият научно документиран случай на координиран лов между змии", пише той в своята статия "Hunting by Cuban Boas" в изданието Animal Behavior and Cognition.

"Това също така е първото проучване върху влечуги, което статистически тества координацията между хищниците и показва, че тя увеличава ловния успех", допълва той.

В статията той описва как змиите ловят прилепи като се провесват от тавана на пещера. Те търпеливо чакат плячката си и се опитват да я уловят докато е в полет. Понякога успяват, друг път не, но когато се събират на групи — успехът им е гарантиран.

Ключово при груповия лов е създаването на структура, подобна на завеса, на входа на пещерата, така че прилепите да не могат да прелетят, без да се приближат до някоя змия. След края на лова, студенокръвните си поделят плячката, като всяка змия взима само по един прилеп, без значение колко е уловила.

Това може и да е уникално поведение, но има и голям шанс други змии също да ловуват съвместно. По света има 3 650 вида змии, а са наблюдавани ловните навици само на няколко от тях, като повечето остават загадка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА