Last news in Fakti

8 Юли, 2017 01:45 2 073 3

Маникюрът води до рак на кожата?

  • маникюр-
  • нокти-
  • инфекции-
  • рак-
  • ултравиолетови лъчи

Какви са рисковете, на които се излагате с всяко посещение на вашия маникюрист? Екип от дерматолози разкрива опасностите от грижата за ноктите.

Жените, за които правенето на маникюр се е превърнало в ежедневие, могат да бъдат изложени на риск от рак на кожата, причинен от ултравиолетовите (UV) лъчи. Става дума за нашумелия гел лак, който е в пъти по-устойчив и по-траен от нормалния. Проблемът е, че важна част от процедурата е именно излагането на ноктите, както и на цялата длан на клиента, на ултравиолетови лъчи. По този начин се запечатва лакът, така че да не се обели в рамките на следващите няколко седмици, което е и главната причина защо е толкова предпочитан. За жалост, UV лъчите могат да предизвикат далеч не толкова желани ефекти като рак на кожата.

Дерматолозите Мари Джин и Джаки Досал изведоха важния факт, че салонът не е единственото място, където кожата е подложена на ултравиолетови лъчи. Лампите и слънцето, разбира се, са други източници на вредните лъчи и е желателно за всички да се предпазят от тях. Това може да се постигне с носенето на специални ръкавици и редовното нанасяне на слънчезащитен крем.

Друго нещо, което може да изложи на риск любителите на маникюра, е неправилното дезинфекциране на инструменти. Това може да причини множество инфекции и поради тази причина дерматологът Джаки Досал препоръчва на всеки клиент предварително да се убеди, че всички пили, ножици и пинсети са добре почистени.

"Може да е досадно, но винаги настоявам инструментите за маникюр да бъдат дезинфекцирани пред мен или да бъдат извадени от запечатана опаковка", обясни доктор Досал.

До множество инфекции води и премахването на кожичките от ноктите, чиято главна роля в действителност е предпазването от бактерии и гъбички. Дерматологът Мари Джин предлага решение на проблема – вместо кожичките на бъдат отрязани, е много по-лесно и безопасно да бъдат избутани навътре към нокътя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цветелина

    1 0 Отговор
    Хубави съвети, но в България няма кой да ти уважава желанията...Веднага те смятат за капризен и си в графа, нежелан клиент.
  • 2 Bojidara

    1 0 Отговор
    Spiram s gel laka

    Коментиран от #3

  • 3 Майка

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Bojidara":

    Чак пък да го спираш не мисля че е нужно. Просто го ограничи