24 Юли, 2017 14:10 8 868 9

Сибир ще стане Рай

  • сибир-
  • климат-
  • температура-
  • затопляне-
  • живеене-
  • място-
  • студ-
  • изменение на климата

Тази замръзнала и негостоприемна територия ще стане приятно и топло място, заради изменението на климата

Сибир ще стане Рай - 1
Снимки: shutterstock

Известен с наказателните трудови лагери на ГУЛАГ, дивите мечки и невъобразимия студ, Сибир е придобил славата на едно от най-негостоприемните и враждебни места на Земята. Това обаче, ще се промени. Учени твърдят, че до 2080 година Сибир ще се превърне в най-страхотното място за живеене.

Затоплянето на климата ще направи тази "прокълната" земя много по-гостоприемна, което пък ще доведе до значително увеличение на населението в региона, разпростиращ се през 7 руски часови зони — от планината Урал до Тихия океан, твърдят учени от Изследователския институт за горите в Красноярск, пише в. Mirror.

След 60 години населението на Сибир ще е три пъти по-многобройно от сега или по прости сметки - от 36 млн. ще стане 110 млн. души.

Сибир ще стане Рай

В края на 21-и век между 50 до 80 процента от територията на тази необятна тундра ще има по-мек климат, благоприятен за селското стопанство. Според проучване на изследователския институт земеделските култури, отглеждани в района, ще могат да се отглеждат все по-на север, като с всяко следващо десетилетие те ще се изместват с по около 70 километра.

Сибир ще стане Рай

Освен това, благодарение на по-топлия климат, земеделците ще могат да отглеждат култури, които иначе не биха оцелели в тази част на света, като ориз, боб и грозде.

Затоплянето на необятната сибирска пустош вече се усеща. През последните десетилетия, температурите тук са се покачили с около 10 градуса по целзии.

И докато по-южните райони на Сибир биха могли да процъфтяват и просперират заради промяната в климата, то северната част може да се превърне в огромно блато, ако затоплянето продължава. Това би унищожило съществуващите сгради и пътища, изградени върху замръзналата земя.

Сибир ще стане Рай

Именно в Сибир (в Оймякон, Якутия) е била измерена най-ниската температура в Северното полукълбо, както и най-ниската температура в постоянно обитавано населено място – минус 71,2°C. Само в Антарктида са измервани по-ниски температури.

Сибир ще стане Рай


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пазарен Либерализатор

    33 43 Отговор
    Сега е момента руските тролчета да влеят инвестиции в района и целокупно да се пренесат в Сибир!

    Коментиран от #5

  • 2 Реалист

    31 36 Отговор
    Бързо всички мурзилки да си купят еднопосочни билети - Путлер ги очаква. Блата и комари има за всички. Безплатно настаняване в лагерите на ГУЛАГ.

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Русенец

    58 20 Отговор
    Омразата на българите към "брашушките" вече става нетърпима.
    Жалко че нашият народ е от такива дребни и неблагодарни душици !
    Интересно, какво ще стане с България, ако Сибир стане такова добро за живеене място !? Дали софиянци все още ще смятат, че Земята започва и свършва със София ?
  • 5 Будалите нямат Свършване

    21 13 Отговор

    До коментар #1 от "Пазарен Либерализатор":

    ТУКА СТАВА САХАРА .ЩОМ ИСКАШ СТОЙ .
  • 6 Plovdiv

    8 0 Отговор
    До 2080 г. трябва да започне мини-ледников период, според много доказани учени. А глобалното затопляне също може в един момент да докара застудяване, заради топенето на ледовете - филмът "След утрешния ден" не е никаква фантастика...
  • 7 червен каскет

    11 11 Отговор
    Значи китайците ще се радват на хубав климат. Понеже московското джудже го разпродава на китайските другари...
  • 8 Зелено човече

    4 1 Отговор
    Е всичко се обръща явно. България стана ад и сега е ред Сибир да стане рай
  • 9 ffgg

    3 0 Отговор
    до 2080 няма да доживея даже!!!!