Last news in Fakti

4 Август, 2017 11:04 9 125 8

Наздраве! Днес е Международният ден на бирата

  • бира-
  • празник-
  • пиво
Наздраве! Днес е Международният ден на бирата - 1
Снимка: Shutterstock

В първия петък на август любителите на пивото отбелязват Международният ден на бирата. Празникът се чества от 10 години.

Честването на Деня на бирата започва от Санта Круз, Калифорния, през 2007 г. През първите пет години биреният празник е на 5 август, но през 2012 г. организаторите правят проучване и избират първия петък на август за отбелязване на деня.

В България се изпиват средно по 74 литра бира годишно, като по консумация на пиво се нареждаме над средното в Европа.

Днес в България се произвеждат 500 млн. литра пиво на година. И макар технологично много неща да са се променили, пивоварите обясняват, че съдържанието си е същото - вода, малц, пивни дрожди и хмел, пише news.bg. В Европа има 120 стила бира и над 42 000 марки.

Любопитен факт за бирата в, че в нея има витамини и заздравява костите. Пивото е обявено за невинно и по отношение на т. нар. бирено коремче, като експерти твърдят, че белгийската бира може да помогне в отслабването.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пацинко

    2 0 Отговор
    Наздраве Вени!
  • 2 Анонимен

    2 2 Отговор
    Предпочитам жената на снимката, пред халба бира...
    Ден на червеното червило има ли?

    Коментиран от #3

  • 3 коментартор

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "Анонимен":

    Има! По-познат, като ден на к..вите
  • 4 ЪРП

    6 0 Отговор
    ЕЙ НА ТВА МУ СЕ ВИКА ПРАЗНИК!!!!!!!!
    СЕРИОЗНА РАБОТА СИ Е БИРИЧКАТА...........НАЗДРАВЕ НА ЦЕНИТЕЛИТЕ НА ХУБАВИТЕ БИРИ И ХУБАВИТЕ ЖЕНИ!!!!!
  • 5 ГОСТ

    3 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: И макар технологично много неща да са се променили, пивоварите обясняват, че съдържанието си е същото - вода, малц, пивни дрожди и хмел, пише news.bg

    Ако бирата е произведена в БГ със сигурност не е бира а някаква имитация.

    Коментиран от #6

  • 6 пацинко

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "ГОСТ":

    За жалост огромна част от произведената бира в БГ съдържа и царевица!? Предполагам като ускорител на процеса на ферментация или бог знае защо, но като изключим някои крафт бири останалите не струват!
  • 7 Радо

    0 0 Отговор
    Не само у нас е така, на Пратера пихме един наливен Будвайзер за 4,50 евра халбата - чиста водица беше, газирана...и не издържахме на минавката, и си поръчахме бири в стъклени бутилки за по-сигурно.
  • 8 656

    1 1 Отговор
    Най добрата бира е белгийската, произведена в тамошните манастири от местните монаси по стаааари рецепти с много качествени суровини. Винаги печелят златни международни медали, вече пия само такава а не нашата пи..я. Траписката бира La Trappe е просто върхът.