Last news in Fakti

25 Август, 2017 15:27 8 898 1

Робот ще замени будистките монаси на погребенията (ВИДЕО + СНИМКИ)

  • робот-
  • япония-
  • монах-
  • буда-
  • погребения

Изобретателността на японците винаги ни изненадва, но този път направо ни остави без думи

Добре известен факт е, че японските погребения са едни от най-скъпите в света. Повечето от тях често надхвърлят $15 000, а японското население остарява толкова бързо, че с времето погребалните бюра ще стават все по-търсени. Не се предвижда услугите им да поевтинеят за в бъдеще.

Наскоро компанията Nissei Eco Co разработи робот „свещеник“, който може да изпълнява най-различни будистки ритуали по време на погребения, и то само за $450, съобщи Би Би Си.

Въпросният робот е наречен Пепър. Той е облечен в традиционните за подобни събития дрехи и за изненада на всички може да чете четирите будистки сутри, както и да бие барабан и да се покланя.

Повод за създаването на подобен робот е недостига на свещеници в Страната на изгряващото слънце, както и голямата сума пари, която трябва да бъде дадена за тяхното наемане (в някои случаи това може да струва повече от $2000). Въпреки че наемането на Пепър е в пъти по-евтино, до този момент той не е бил канен на нито една погребална церемония.

„Важно е да се предаде духовния аспект на религията в машината, защото вярвам, че именно духът е основата на религията“, каза Тецуги Мацуо, будистки свещеник относно Пепър.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сашо

    2 0 Отговор
    Ей такова искам на погребението си