Last news in Fakti

28 Август, 2017 21:33 7 391 9

15 любопитни факта за котките

  • котки-
  • домашни любимци-
  • животни-
  • факти

Ето няколко интересни факта за любителите на тези сладки и пухкави домашни любимци.

1. Котките са най-популярните домашни любимци в САЩ: В страната има 88 милиона домашни котки и 74 милиона домашни кучета.

2. Има котки, оцелели след падане от 320 метра върху цимент.

3. Котките проспиват 70% от живота си.

4. Най-голямата домашна котка на света е дълга приблизително 128 см.

5. Котките имат непоносимост към лактозата, затова не им давайте да пият мляко.

6. Домашната котка е по-бърза от Юсеин Болт.

7. Котките издават около 100 различни звука, докато кучетата само 10.

8. Повърхността на котешкия нос е уникална като човешките пръстови отпечатъци.

9. Котките се потят само през възглавничките на лапите си.

10. Вкусовите рецептори на котката не разпознават сладкото.

11. Съществува котка, изродила цели 19 котенца наведнъж.

12. Заслугите за изобретяването на котешката вратичка са преписани на Исак Нютон. Един от котараците му постоянно му пречил с „мрънкането“ си да му отворят вратата. Това накарало Нютон да напрегне мозъка си и да създаде практично решение на проблема си.

13. Котките не обичат водата поради простата причина, че козината им се слепва. Турският Ван е единствената порода котки, която обича водата – козината на тази порода котки има уникална текстура, която я прави водонепроницаема.

14. Котките са изключително чувствителни към вибрациите – те могат да усетят земетресение 10-15 минути преди да дойде големият трус.

15. Всички котки имат по точно 12 мустака от двете страни на главата си.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ОлакеБолаке

    13 3 Отговор
    И аз искам такива вкусови рецептори.
  • 2 Emperorex

    11 5 Отговор
    Чи няма да и давам мляко дееее.Някой яко си е измислял тука и писал доста глупости.

    Коментиран от #4

  • 3 Пазарен Либерализатор

    14 2 Отговор
    Минава краваро (така на село викаме на човека, който продава млеко), сипва ми 15 литра още жежко издоено преди 10 минути. Пия го сурово, вкуса е супер, каквото остане се вари бавно и се кваси в буркани. Сипвам и на мароците, лочат и питат за още. Като ги гледам спокойно мога да кажа, че лактозата не им пречи изобщо, загладили са косъм и са заякнали, а това не е за сефте да ги издувам с мляко.
  • 4 гост

    10 2 Отговор

    До коментар #2 от "Emperorex":

    тая точка за млякото наистина е голяма простотия, но като цяло статията е интересна
  • 5 каПутин

    8 9 Отговор
    Колкото и странно да звучи написаното за млякото е напълно вярно.Писаните го ядат с охота,но поради невъзможност стомахът им да преработва лактозата,млякото предизвиква разстройство и не е полезно за тях....

    Коментиран от #7, #9

  • 6 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    4 11 Отговор
    А как са на вкус и как се готвят не пише
  • 7 виден зоолог

    9 1 Отговор

    До коментар #5 от "каПутин":

    Тук трябва да се спомене, че има ОГРОМНА разлика между котките, живеещи свободно или домашни, но непроизлязли от лаборатории за породи, и тези, произведени и измишльотени в някоя генна лаборатория за породи в незнайна строгосекретна база.... Натуралните котки си ядат мляко, и не им пречи на нищо. А другите знаят само едни химически гранули и разни изкуствени уискаси там, и нормална храна не знаят какво е, камо ли да си хванат мишка или врабче.... Това не са животни, а изроди, произведени от човека, за да задоволят собствените му извратени потребности и представи за котка.... Неслучайно такива котки, закупени от зоомагазини, после нямат и не могат да имат, или имат недъгаво поколение. Това са ХИБРИДИ, неспособни да продължат поколението си във времето. Нямат нищо общо с истинска котка. Също така това за спането през 70% от живота, важи само за тях. Уличната котка например спи едва през 20-30% от времето, защото през зимата спи много малко когато и е студено.
  • 8 ТИГЪР

    3 1 Отговор
    КОТКАТА Е НАПРАВИЛА ОТ ЧОВЕКА ЧОВЕК И ГО Е СПАСИЛА ОТ МИШКИТЕ !НЯКОИ КОТКИ МОГАТ ДОРИ ДА ГОВОРЯТ,А АЗ ИМАХ КОТАРАК КОЙТО НЕ САМО ХОДЕШЕ В ЧОВЕШКАТА ТОАЛЕТНА КАТО ЧОВЕК,НО СИ ПУСКАШЕ И ВОДАТА!
  • 9 капиталист

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "каПутин":

    Умник, да ти е минавало през акъла, че статиите за "вредното мляко" се поръчват от производители на нещо друго, доста по-евтино, с което им се иска да изместят истинското мляко от пазара. Замисляйте се за това всеки път като четете статия за нещо вредно или за нещо много полезно. Вярно, че постоянната нужда да преценяваме мотивите на всички, с които общуваме пряко или непряко може да ни докара до лудост, но трябва да го правим ако държим да не ни правят на глупаци. Това са реалностите на съвременната псевдопазарна икономика, за съжаление.