14 Септември, 2017 12:38 1 386 1

Почина най-старата панда в света (СНИМКИ)

  • панда-
  • гигантска панда-
  • най-старата-
  • възраст-
  • почина-
  • пленена-
  • китай-
  • 37 години

Баси доживя до 37 годишна възраст или почти до 100 човешки години

Най-старата панда в света почина на 37 годишна възраст в Китай.

Баси беше най-възрастната гигантска панда, живееща в плен. Тя надживя всички свои връстници в Центъра за изследвания и обмен на гигантските панди във Фучжоу, провинция Фуцзян.

Средната продължителност на живота на пандите е около 20 години. Представителите на вида, които живеят в плен обаче, могат да доживеят и до по-дълбока старост. Възрастта, която бе достигнала тази женска панда се равняват на почти 100 човешки години, уточняват гледачите ѝ от центъра.

Баси е родена в природата, но когато е едва на 4 години е прибрана в центъра, след като е спасена от удавяне в буйните води на една река. Когато постъпила в центъра, учените я нарекли на долината откъдето била спасена. Оттогава Баси живее в плен до смъртта си. През 1987 година е предоставена за 6 месеца на зоопарка в Сан Диего, САЩ.

В деня на смъртта ѝ, от Центъра за изследване и обмен на гигантските панди организираха специална погребална церемония в нейна чест, която бе излъчвана директно по държавната телевизия в Китай.

По време на церемонията служител от центъра заяви: "С голяма скръб съобщаваме, че пандата Баси, която бе посланик на приятелството в Китай и чужбина, почина на 13 септември 2017 г. в 8:50 часа на 37-годишна възраст." Той допълни, че Баси е била мечката, вдъхновила създаването на талисмана за първите азиатски игри през 1990 г.

Гигантските панди, наричани още бамбукови мечки и пъстри мечки, се среща в гористите местности в Западен и Централен Китай и се смятат за символи на страната.

В света са останали по-малко от 2000 панди в природата, които са застрашени от драстичното ограничаване на хабитата им през последния половин век.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 656

    3 1 Отговор
    Страхотно животинче, дано ги опазят. А бракониерите трябва да бъдат разстрелвани, човека е звяр и ще заличи природата