24 Септември, 2017 15:01 1 827 0

Липсата на сън помага ефикасно срещу депресията

  • депресия-
  • липса на сън-
  • изследване-
  • ефективно-
  • безсъние

Едно нездравословно състояние може да се справи с друго

Лишаването от сън, обикновено прилагано в контролирани условия, бързо намалява симптомите на депресия при около половината от пациентите с депресия, според първия мета-анализ по темата, публикован през последните 30 години.

Изследването, публикувано наскоро в Journal of Clinical Psychiatry, твърди, че частичното лишаване от сън (сън в продължение на три до четири часа, последвано от принудително бодърстване за 20-21 часа) е също толкова ефективно, колкото тоталното лишаване от сън (лишаване от сън в продължение на 36 часа), без съществено влияние на медикаментите върху тези резултати.

Учените от Университета на Пенсилвания, извършили изследването, не препоръчват този метод за всички пациенти. Въпреки, че депривацията (лишаването от сън) може да доведе до клинично подобрение на симптомите на депресия в рамките на 24 часа, антидепресантите остават обичайното лечение на депресия.

Депривацията се практикува от 1966 г. насам. Предишни изследвания са показали бързи ефекти на снижаване на стреса от лишаването от сън при около 40-60 % от случаите, но този процент на отговор не е бил анализиран от 1990 г. насам, въпреки че през този период има повече от 75 проучвания по този въпрос.

Екипът преглежда повече от 2000 проучвания, извършени в продължение на 36 години, за да определи доколко отговорът може да е повлиян от вида (тотална или частична депривация) и времето на лишаването от сън (по-рано или по-късно лишаване от сън), клиничната извадка (налицие на депресивни или манийни епизоди, или комбинация от двете), прием на лекарства, както и възрастта и пола на извадката. Те изследват как отговорът на депривацията може да се различава в отделните изследвания според това как се определя "отговорът" във всяко проучване.

"Проучванията, включени в нашия анализ, показват, че лишаването от сън има ефект за много популации", разказва водещият автор д-р Илейн Боланд (Elaine Boland). "Независимо от това как се измерва количествено отговора, как е била приложена депривацията, или вида на депресия, ние открихме почти еквивалентна степен на отговор".

Но в крайна сметка, точно как лишаването от сън засяга мозъка остава неясно. Учените планират да проведат допълнителни проучвания по този въпрос и да определят механизма на този метод, пише в прессъобщение Университетът на Пенсилвания.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА