Last news in Fakti

24 Септември, 2017 17:09 1 469 0

Древните жаби са имали остри зъби, способни да ви разкъсат

  • жаби-
  • зъби-
  • хищни-
  • древни жаби-
  • trematosauroid benthosuchus

В устите си те имали завиден брой остри зъби и хиляди малки кукички

Идеята да бъдете ухапан от някоя съвременна беззъба жаба изглежда смехотворно, но древните прадеди на познатите ни днес земноводни са имали завиден брой остри зъби, силни челюсти и хиляди малки подобни на куки структури, покриващи устата им. С тяхна помощ тези страховити чудовища са хващали жертвите си. Това пишат канадки палеонтолози в ново изследване, публикувано в научното списание Peer J.

Някои гръбначни, като се започне от рибите до ранните синапсиди (предшественици на бозайниците), имат дентикули — малки зъби, които покриват повърхността на небцето им и наподобяват много на кукички. Но в една група четириноги, temnospondyls (за които се смята, че са предшественици на съвременните земноводни) тези дентикули напълно покривали небцето. Цялата горна част на устите им била буквално покрита с хиляди такива малки зъби, с помощта, на които те улавяли плячката си, пише сайтът с научно съдържание Science Daily.

Екипът орт палеонтолози от Университета на Торонто Мисисага (UTM), воден от професор Робърт Рейс, дълго проучвали останките на вид земноводни, наречени Trematosauroid Benthosuchus. Вкаменелости от тези създания, обитавали земята преди 289 милиона години, са намерени на територията на днешния американски щат Оклахома.

Дентикулите рядко се намират от палеонтолози, тъй като са били прикрепени към меките тъкани и при процеса на вкаменяване са се разпръснали.

Сега обаче, новите находки от Оклахома дали възможност на учените да проучат подробно тези интересни израстъци.

В устите на тези "древни жаби" учените открили множеството израстъци. Те им обърнали специално внимание и при лабораторния анализ идентифицирали следи от емайл върху тях.

Въз основа на това, учените са заключили, че древните предшественици на познатите ни днес жаби са имали в устата си огромни зъби и хиляди малки дентикули.

Те са били значително по-малки от зъбите в периферията на устата — от порядъка на десет до няколкостотин микрона дължина. Въпреки това обаче, те всъщност са истински зъби, а не просто изпъкналости в устата на тетраподите, обясняват Рейс и колегите му Брайън Гей и Яра Хариди, и двамата студенти по палеонтология.

Сега палеонтолозите предполагат, че следващият голям въпрос, на който ще потърсят отговор е свързан с еволюционните промени, настъпили при земноводните и причината постепенно да изгубят напълно изобилието си от зъби.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА