Last news in Fakti

30 Септември, 2017 17:08 9 025 2

Ако искате екзотичен домашен любимец – вземете си тарантула (ВИДЕО)

  • тарантула-
  • домашен любимец-
  • паяк-
  • екзотичен-
  • паяци-
  • фифанти-
  • безобидни
Ако искате екзотичен домашен любимец – вземете си тарантула (ВИДЕО) - 1
Снимки: shutterstock

Тарантулите са успели да си създадат име на ужасяващи и страховити чудовища, от които повечето хора ги побиват тръпки, само при споменаване на името им. По-голямата част от тези огромни космати осмокраки гадинки обаче, са напълно безвредни. Така че ако искате да имате наистина нестандартен домашен любимец, то тези паяци са точно това, от което имате нужда.

Семейството на тарантулите, наричани още "паяци птицеяди", е изключително голямо. Известни са около 900 различни вида тарантули, като всички са отровни, но при повечето видове отровата не е достатъчно силна, за да нарани сериозно човек.

Какво още не знаете за тези осмокраки същества? Вижте някои любопитни факти за тарантулите:

Тарантули в България няма, поне не и в природата, но със сигурност можете да ги откриете в много от магазините за домашни любимци.

Тарантулите са гигантите в света на паяците. Размерът на тялото им варира от 2,5 до 10 cm, а разкрача на краката от 8 до 30 cm. Най-големият от всички видове е Theraphosa blondi, който се среща във Венецуела и Бразилия.

И те, като останалите паяци имат по осем очи — две отпред, по две отляво и от отдясно и две на гърба.

Тарантулите се хранят с дребни насекоми — скакалци, бръмбари, дори малки гущери.

Тарантулите живеят изключително дълго. Женските тарантули могат да доживеят до над 30 години в природата и до около 20 години в плен. Мъжките обаче, доживяват едва до около 5 — 10 години в плен.

Ако искате екзотичен домашен любимец – вземете си тарантула (ВИДЕО)

Ухапването от тарантула може да бъде сравнено с ужилване от оса или пчела.

Паяците от този вид са мили и рядко хапят своите стопани. Когато се чувства застрашена те отскубват със задните си крака косми от коремчетата си и ги хвърлят срещу нападателя си.

Тарантулите не се движат с помощта на мускули, а с промяна на кръвното си налягане, като напомпват течност в краката. Освен това дихателната им система е доста примитивна.

Тези паяци са чудесен начин да се отървете, или поне да намалите значително, досадните и отблъскващи хлебарки, които живеят в повечето градски апартаменти. Трябва обаче да се внимава с храненето им, защото тарантулите могат да надебелеят и затлъстеят, което не е добре за тях. Паяците бебета и младите тарантули се хранят по-често от възрастните и по-едрите екземпляри, които се хранят по-умерено заради по-забавеният растеж.

Макар да изглеждат страховити и силни, тарантулите всъщност са доста крехки. Едно неволно падане, дори и от малка височина, може да бъде фатално за тарантулата.

Отглеждането на тарантула у дома има и друго неподозирано предимство - тарантулите са чудесни пазачи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 зет

    5 0 Отговор
    Що тарантула,имам си тъща.

    Коментиран от #2

  • 2 Чейекапайек

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "зет":

    Тарантулата е къде къде по-приятно животно.