7 Октомври, 2017 08:37 4 438 10

Колко важна е закуската? Пропускането ѝ може да ви убие

  • закуска-
  • пропускане-
  • хранене-
  • здраве-
  • фатално-
  • сърдечен удар-
  • атеросклероза

По този начин рискът от сърдечно съдови заболявания скача драстично

Вече имате още една много основателна причина да не пропускате закуската сутрин: пропускайки това първо хранене за деня, вие сте изложени на двойно по-висок риск от атеросклероза, при която се удебеляват стените на артериите. Това твърдят група испански учени в своето ново изследване публикувано в Journal of the American College of Cardiology.

Докато ползите, от редовното приемане на храна сутрин, са добре известни, това изследване разкрива колко важна роля играе закуската и за доброто здраве на сърцето.

Резултатите показали, че хората на средна възраст, които сутрин не закусват или ядат много малко, имат 1.5 пъти повече плака в артериите в сравнение с онези, които хапват високоенергийна закуска. Освен това, хората, които не закусват, е по-вероятно да са с наднормено тегло и да имат по-нездравословен хранителен режим, от тези, които хапват обилно сутрин.

Дори след като изключили други рискови фактори като тютюнопушене, висок холестерол и липса на движение, учените отново стигнали до същите констатации и резултати за вредата от пропуснатата закуска.

В изследването участвали около 4000 души в Испания на възраст от 40 до 54 години, без история на сърдечни заболявания, чиито хранителни навици били проследени и анализирани от учените в продължение на 10 години, пише специализираното издание МedicalХpress.

25% от участниците закусвали обилно, като така си осигурявали 20% от калориите необходими за деня.

По-голямата част от тях — около 70% — консумирали сутрин едва 5% от необходимия брой калории за деня, а 3% въобще не закусвали. Последната група показала най-голям риск от сърдечносъдови заболявания.

Предишно подобно изследване проведено от учени от университета Харвард, също достига до заключението, че закуската е от решаващо значение за доброто здраве на сърцето. Според резултатите хората, които редовно пропускат първото си хранене за деня сутрин, увеличават риска от получаване на сърдечен удар или фатална исхемична болест на сърцето с 27%, обяснява д-р Леа Кахил от Училището по обществено здраве в Харвард, водещият автор на предходното изследване, което проследило хранителните навици и здравословното състояние на 27 000 мъже, работещи в здравеопазването, на възраст между 45 и 82 години, за период от 16 години.

Екипът открил и други интересни неща, свързани с хората, които не закусват сутрин. Оказало се, че повечето от тях са пушачи, пият повече алкохол и често са неженени.

Учените попаднали и на друга важна констатация по време на работата си — късните вечери са още по-опасни и вредни за здравето на сърцето от пропускането на сутрешната закуска. Според резултатите от проучването, шансът да получат сърдечно заболяване нараства с 55% при мъже, които се хранят късно вечер.

"Когато се храним късно вечер, точно преди лягане, тялото ни не може да преработи храната правилно и това може да доведе до същите неща — високо кръвно налягане, повишаване на теглото, промени в нивата на кръвната захар", заявяват експертите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Toni

    10 13 Отговор
    Никой не може да ме убеди че като хапна сутрин купичка обезмаслено кисело мляко и една ябълка или грейпфрут ще си навредя повече отколкото да хапна печена филйка с масло и сладко и яйца с бекон.
    В първия случай на обяд съм нормално гладен, във втория на обяд се чувствам доста по-гладен. Нямам идея на какво се дължи но за себе си колкото по-лека храна хапвам, толкова тонизиран се чувствам.

    Коментиран от #2, #10

  • 2 Зависи от човека

    6 9 Отговор

    До коментар #1 от "Toni":

    Те хората са различни - психика, организъм - на страсният пушач и пияндето мозъкът им работи на 10 % и той не преработва хубаво храната - неперкъснато трябва да думка кебапчета от които преработва 20% - другото изаква, разбира се зеленчуци и плодове много трудно усвоява
  • 3 Факт

    9 3 Отговор
    Закуската трябва да е енергийна , балансирана и да засища ! В умерени количества !
    Има много варианти и информация за такава..
  • 4 Зависи от човека

    7 7 Отговор
    В една филия пълнозърнест хляб има всички аминокиселини които се съдържат в една доза протеини за спортисти, само че са натурални, разбира се не всеки може да преработи тази филия

    Коментиран от #5

  • 5 Факт

    9 0 Отговор

    До коментар #4 от "Зависи от човека":

    Всеки сам избира, подходящият вариант !...
    Има достатъчно разнообразна храна според предпочитания ,вкус и специфика на човекът и храносмилателната му система ! ;)
  • 6 mediator37

    6 10 Отговор
    Всеки знае най-добре мене си.
    От години не ям нищо сутрин, само пия кафе голяма чаша. И на обяд не ям. Ям, по-точно плюскам вечер късно, като камила преяждам. Кръвното ми е 120:80, нямам холестерол, кардиограмата и вс. изследвания са в нормата според джипито при профилактичния преглед.
    15 минути след като се наплюскам вечер заспивам като заклан и спя добре.
  • 7 Радо

    6 5 Отговор
    И аз повече от 20г. не закусвам, и още съм жив - представете си! Ям 2 пъти на ден, към 11ч хапвам стабилно, и после вечерям към 19ч. - 19 и 30ч., и никакви други междинни яденета и дояжданки.
  • 8 Пазарен Либерализатор

    7 7 Отговор
    Помня и дядо и пра-дядо, ветерани от войните, единия кълцаше на дръвник с манарчето овче лоесто месо и си месеше кабапчета с кисело млеко и цял кимион, дядо пък закусваше сланина, лук, питка и вино и по цял ден в работилницата или със стоката, на 92 и 86 починаха, не знаеха нищо за лош холестерол, фибри, бифидус актирегуларис и прочее ш.тни.
  • 9 Ттоооооооооо

    7 5 Отговор
    Аз пък закусвам винаги-суджук или сланина с чесън..--от политиците се научих-я ги вижте какви са ни убавци..и аз искам да съм като тях...
  • 10 Ел Команданте

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Toni":

    Сутрин на коремчето му е най-хубаво да хапне гореща чорбичка - шкембе, телешко варено, пилешка супа, дори да изпие един горещ разтворим бульон.

    След това вече, може да изпие една диетична кока кола, прясно изцеден фреш или плодов сок, и качествено кафе без захар, докато проверява на компа колко парички е изкарал нощеска.
    Никакви цигари !

    И накрая, може доволен да легне да си доспи до към 10.30, докато селските софиянци се настанят по работните си места и разчистят поне малко движението.