26 Октомври, 2017 05:46 6 960 8

5 исторически личности, умрели от лакомия (ВИДЕО)

  • лакомия-
  • смърт-
  • личности-
  • починали-
  • преяждане-
  • храна

Не случайно лакомията е един от 7-те смъртни гряха. Този порок може да ви убие. Буквално. Не са малко случаите, в които хора са умирали от преяждане или препиване. Храната и напитките са обвинявани за смъртта на много бележите личности през годините.

Вижте 5 от най-известните случаи, в които вечерята се е оказала последна:

Хенри I

Хенри I е най-малкият син на Уилям I Завоевателя, крал на Англия (1100 – 1135). Хенри обичал да се наслаждава на обилната храна и една вечер, противно на съветите на лекаритe си, изял огромна порция миноги, които били от любимите му ястия. Скоро след това починал от хранително отравяне.
Миногите са древен вид риби, подобни на змиорки, които имат назъбена уста, с която смучат кръв.

Дени Дидро

Френският философ и писател обичал храната и хората от обкръжението му знаели, че понякога прекалява с нея. През 1784 година той вечерял със съпругата си и тя му направили забележка, че е ял прекалено много. Минути след това той паднал мъртъв.

Адолф Фредерик

Крал Адолф Фредерик бил известен лакомник. Той умира, след като прекалява с десерта след вечеря. Шведският владетел изял няколко омара, хайвер, кисело зеле и изпил доста шампанско. След обилната вечеря похапнал популярния шведски десерт - кифличка с крем, сервирана в купа с прясно мляко. Но една не му била достатъчна и затова изял цели 14.

Закари Тейлър

Закари Тейлър е 12-ият президент на САЩ. На 4 юли 1850 година, по повод националния празник на страната, той цял ден обикалял под парещите лъчи на слънцето в горещия летен ден. Когато се прибрал, изпил няколко кани с ледена вода и мляко и изял огролно количество череши. Починал след няколко дни.

Тихо Брахе

Датският астроном Брахе умира през 1601 година, след като прекарал часове на един банкет. Умира 11 дена по-късно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гладника

    51 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Брахе умира през 1601 година, след като прекарал часове на един банкет. Умира 11 дена по-късно
    Аз сега,като закуся и умра след 123 г. от лакомия ли ще да е?

    Коментиран от #3

  • 2 112

    44 1 Отговор
    Нашите политици са толкова лакоми обаче все оцеляват някак си.
  • 3 Радо

    27 0 Отговор

    До коментар #1 от "гладника":

    Всъщност Брахе не умира от преяждането, а от това, че банкетът е бил даден от краля и астрономът не посмял да отиде часове до талетната, вследствие на което получава, най-вероятно, отравяне и спукване на пикочния мехур. Умира от куртоазия и... възпитание!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Добрич

    9 3 Отговор
    Тези исторически личности са живяли преди 300-400 години. Защо не пишете за маршал Фьодор Иванович Толбухин, който трябва да наречем "Търбухин". Кителът му е огромен, за да обиколи огромния му търбух, но по този начин поне е събрал всички ордени. След Втората световна война, през която всички са гладували единствен той е плюскал като разпран чувал.
  • 6 баста

    2 1 Отговор
    Дена или дни е по правилно да се каже?
  • 7 сем

    0 1 Отговор
    Много полезна, съдържателна и издържана статия. А бившия крал на Белгия Ги дьо Амнайсти починал от преяждане, защото хапнал няколко курасана с крем и 11 дни по-късно бил ударен от мълня и умрял, най-вероятно с мисълта за тия курасани.
  • 8 биг брадър

    3 0 Отговор
    Сашка Васева ще е следващата като гледам :D