19 Ноември, 2017 11:59 2 718 1

Имаме силен съюзник в борбата срещу деменцията

  • специфични-
  • антиоксиданти-
  • деменция-
  • гъби-
  • манатарки-
  • ерготионеин-
  • глутатион

Благодарение на голямото количество специфични антиоксиданти

Имаме силен съюзник в борбата срещу деменцията - 1
Снимка: shutterstock

Скромните гъби — по-специално манатарките — могат да се окажат мощен съюзник в борбата срещу деменцията и болестта на Алцхаймер, пише британският вестник Daily Express, позовавайки се на резултатите от американско изследване.

Способността на гъбите да противодействат на стареенето на мозъка и съответно да забавят и дори да предотвратяват развитието на невродегенеративни заболявания, се дължи на голямото количество специфични антиоксиданти в тях — ерготионеин и глутатион.

Настоящото проучване, проведено от университета на Пенсилвания, потвърждава резултатите от предишно изследване на малайзийски специалисти. По-рано тази година те установиха, че гъбите съдържат съединения с противовъзпалителни свойства. Известно е, че възпалителните процеси имат влияние върху заболявания като деменцията.

Изследванията обясняват защо в страни като Италия и Франция, в чиято традиционна кухня гъбите присъстват в изобилие, случаите на невродегенеративни заболявания са по-малко. В САЩ хората консумират по-малко антиоксиданти, в резултат на което по-често страдат от болести като деменция.

Авторите на новото проучване са изследвали 13 вида гъби и са установили, че най-големи количества ерготионеин и глутатион съдържат манатарките.

Количеството им в печурките е по-малко, но остава по-високо в сравнение с други съдържащи антиоксиданти храни.

Специалистите допълват, че термичната обработка на гъбите не оказва съществено влияние върху нивата на антиоксидантите в тях.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Манна Тарка

    4 0 Отговор
    Давайте, да ядеме манатарки! Тогава не само Алцхаймер ще избяга от нас!