Last news in Fakti

2 Декември, 2017 19:12 10 079 11

Не закопчавайте колана над якето!

  • не закопчавайте-
  • колан-
  • деца-
  • яке-
  • детска седалка-
  • зима

Всеки родител може да стори неволно това, но последиците са фатални

Не закопчавайте колана над якето! - 1
Снимки: shutterstock

Това е пропуск, който всеки родител може да направи много лесно през зимата - да закопчае детето си в столчето за кола, баз да свали зимното му яке.

Изглежда безобидно, но може да е фатално, пише американският сайт today.com.

Потенциалната опасност е заради това, че детето си изглежда достатъчно добре закопчано, но всъщност, заради зимната връхна дреха, коланите може да са доста по-отпуснати.

В официален краш тест, проведен в Мичиган, манекен на дете е сложен в столчето в колата и е закопчан с коланите. Всичко изглежда наред, докато колата не „катастрофира” с около 50 км/ч и манекенът не изхвърча от столчето.

Експертите съветват детето да бъде закопчавано без яке.

„Не е задължително детето да е облечено с якето, за да му е топло и тогава да сложите коланите. По-скоро съблечете го, закопчайте го и след това облечете якето отгоре. А и винаги може да използвате одеяло”, казва Сю Ориема от сайта Kids and Cars.

Между другото, съветът важи и за възрастните. Изследователите казват, че не бива да сме със зимни палта, когато сме зад волана или се возим, защото коланите не могат да си свършат добре работата.

Не закопчавайте колана над якето!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бегачка

    26 5 Отговор
    Е добре бе пичуе да ви се.а на технологийте тогава щом ме карате на минус 20 градуса да пътувам без яке ! Това на нищо не прилича вече !!! Ако искате и гол до кръста щот колана се спира и от тениска ! Баджанака е пожарникар - ще го помоля следващия път да ОМОТАЕ мен и семейството ми като се качваме в кола с пожарен шланг ,който да върже на моряшки възел да не вземеме да ЛИТНЕМЕ !!!

    Коментиран от #4, #7

  • 2 бегачка

    30 1 Отговор
    И само да ви кажа невежи ,че детенцето от първата снимка ТАКА закопчано с 4 точковия колан НЕ МОЖЕ да излети от столчето при удар и ТУРСКО да стане ! Просто НЯМА НАЧИН !!!
  • 3 GHOST

    54 1 Отговор
    Някой може ли да ми обясни, как след закопчаване на коланите може да се облече яке?
  • 4 селянин

    10 7 Отговор

    До коментар #1 от "бегачка":

    Аз пък ще ти кажа - купи си кола която може да се стопли при -20. Аз лично не карам с яке по съвсем друфа проста причина - просто да имам свобода на движение, че по нашите улици и особено софийските трябва да караш с внимание и рефлекси като на рали планинско състезание да не изкочи някой идиот или да се пазиш от кретени правещи малоумни маневри!

    Коментиран от #5

  • 5 Гост

    10 4 Отговор

    До коментар #4 от "селянин":

    Е на теб щом едно яке ти пречи , ясно ми е колко си шофьор.
  • 6 hmhmhm

    11 1 Отговор
    Вие с тези колани се о.рахте. Аз като малък съм се возел в кола без колан. Най-обичах да съм прав на задната седалка между двете предни и да гледам пътя. Какви са тея извращения дето правите с децата не знам.
  • 7 ВПХ

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "бегачка":

    Все едно, някой друг освен теб трябва най-много да се интересува от собствения ти живот. Оправяй се, ако искаш дръж меч и тесла докато се возиш.

    Коментиран от #11

  • 8 Емил

    3 0 Отговор
    Използването на обикновени колани е опасно в много случаи. Или трябва да се монтират четириточкови (спортните автомобили), или трябва да махнат задължителното ползване!
  • 9 дрифтъро

    3 0 Отговор
    как без яке като зимата са свалени прозорците да не запотява предния джам. ако коланите изпуснат, пътниците разчитта на шаловете и якето като омекотителни възглавници
  • 10 сссрVSusa

    5 0 Отговор
    Едно е да облечеш яке на пластмасов манекен, друго е да го облечеш на жив човек.
  • 11 ШОПА

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "ВПХ":

    Е па тоа