25 Януари, 2018 10:09 4 868 5

Консумацията на суши може да има фатален изход

  • суши-
  • фатален изход-
  • болести-
  • паразити-
  • полезно-
  • вредно-
  • диета

Сушито - полезно или вредно?

Консумацията на суши може да има фатален изход - 1
Снимка:Shutterstock

Модата на сушито отдавна властва над нас и гали небцето ни при всяка среща с него. Това, което обаче трябва да знаем, е че колкото и да е вкусно и полезно то, толкова може и да ни навреди, пише woman.bg. Негативите, които японският специалитет трупа в активите си, са най-вече заради суровата риба. Консумацията й заплашва с различни видове паразити. Затова честите ни срещи с Негово величество Сушито водят до заболявания на черния дроб и не само.

Лекари ни предупреждават, че японските вкусотии могат да доведат до бум на смъртоносни стомашни инфекции на паразитни червеи. Суровата риба може да пренася малки червеи, които ако бъдат погълнати, остават в стомаха, предизвиквайки състояние, наречено анизакиоза. То може да причини силни стомашни болки, повръщане и треска. При по-тежки случаи това състояние може да предизвика анафилактична реакция, паразитите могат да нарушат сърдечния ритъм и да предизвикат дихателна недостатъчност, което може да има фатален изход.

До неотдавна такива случаи в западните държави бяха рядкост, тъй като по-голямата част от рибата се готвеше и минаваше през термична обработка, която убива червеите. Огромната популярност на сушито обаче увеличи значително броя на тези случаи в болниците в Европа. Такъв например е случаят с 32-годишен мъж от Португалия. Той агонизирал цяла седмица, след като ял сурова риба в японски ресторант. Когато лекарите вкарали сонда в стомаха му, открили кълбо от червейни ларви в стомашната му лигавица. След като червеите били премахнати, симптомите на мъжа изчезнали.

"Ястията от сурова риба могат да доведат до паразити, които се заселват в черния дроб. Възможно е те да доведат дори до развитието на онкологични заболявания. Затова няма нищо чудно в това, че в Тайланд има такъв висок процент на болни от рак на жлъчните пътища (холангиокарцином) и на черния дроб", обясняват лекари.

Консумацията на суши може да има фатален изход

Според последни проучвания, хората, които често похапват от суши, може да се излагат на повишен риск от сърдечни проблеми. Друго проучване пък доказва, че консумацията му носи риск от излагане на опасни нива на живак, както и проблеми с мозъка и нервната система.

И за да не звучим съвсем песимистични към употребата на сушито, е добре да отбележим и неговите полезни моменти. Японският специалитет увеличава умствената активност и не само. Консумира се със сос уасаби, който има антисептични свойства. Оризът подобрява храносмилането благодарение на наличието на целулоза. Суши предпазва от депресия, което се базира върху полиненаситените Омега 3 киселини в рибата.

Съдържанието на различни видове риба и особено риба тон, която е богата на протеини, прави сушито подходящо, когато сте на диета и целите набавяне на оптималните количества от това вещество. Рибите като например сьомгата намаляват нивата на кръвната захар, регулират нивата на холестерола, като увеличават това на добрия за сметка на лошия, намаляват риска от развитие на Алцхаймер. Печените водорасли, които при някои видове суши се ползват за обвивка, а при други за плънка, са богат източник на калций и белтъчини. Освен това те съдържат витамин А, С и витамини от група В.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Добър ден

    1 8 Отговор
    Те тъпите Японци не могат да си измислят вилица и лъжица да ядът .
    Вие защо им вярвате ???
  • 2 Алфа Ромео

    5 0 Отговор
    Един руски професор казваше че ако искаме да сме здрави трябва да не ядем риба, понеже всички води са доста замърсени и разни паразити и бактерии могат да предизвикат сериозни заболявания.

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Илиян

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Алфа Ромео":

    Така е....,но то по тая логика не трябва и вода да пиеме и въздух да не дишаме....най-вече софиянци
  • 4 Иван

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Алфа Ромео":

    Ми този професор, какво чисто яде и откъде го намира?
    Може би само бял сняг, щото жълтия не се яде, замърсен е

    Коментиран от #5

  • 5 Алфа Ромео

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Иван":

    Не знам, казваше че може всичко да ядем, освен риба, защото според него е най-опасна за здравето, може и да не е прав....