20 Февруари, 2018 00:30 20 920 34

Секс Библията на социализма

  • секс-
  • библия-
  • социализма-
  • мъжът и жената интимно-
  • еротика

„Мъжът и жената интимно“ - една книга, която идва да навакса „липсата на теоретично сексуално познание“ сред млади и стари

Секс Библията на социализма - 1

Един от възможните разкази за социализма е разказ за отсъствия. Историята на българския социализъм може да бъде описана през различни дефицити. От дефицита на олио, червен пипер, цветни телевизори, дамски превръзки, коли, жилища, през бленуваните корекомски шоколадови яйца, новогодишни портокали, касетофони, търсени на черно от виетнамците, до дефицита на обикновени свободи и права. Там някъде между олиото и свободите стои един друг свенливо премълчаван дефицит – дефицитът на еротиката, пише socbg.com.

В самия край на 70-те сред дефицита на еротическо излиза една книга, която сякаш идва да навакса ускорено „липсата на теоретично сексуално познание“ сред млади и стари. Става дума, разбира се, за „Мъжът и жената интимно“.

Секс Библията на социализма

Тя бързо се превръща в колективно споделена тайна, секретен наръчник, самоучител, домашен лекар, първи стъпки в половата любов, част от билдунгсромана на последните юноши от соца. Илюстрациите вътре са съзнателно дееротизирани, по-скоро това са графики и схеми, дадени в „напречен“ или „надлъжен разрез“. Така например известната фиг. 14 (с. 70), която би следвало да представлява същинското съвкупление, повече наподобява устройство на двутактов двигател на мотоциклет „Балкан“ или разфасована телешка плешка. Надписът отдолу е красноречив: „Съединени полови органи на жената и мъжа (надлъжен разрез).“

Можем да си представим дефицита на подобна литература, след като въпреки описаното тази книга е малък пробив в студената война между социализма и секса. Книга, която трябва да образова няколко поколения, да стопи семейните ледове и отвори приказка за „лечение на половата студенина“ и други смущения. Включително да зададе въпроса „Виновен ли е мъжът за незадоволяването на жената?“, който преди това не стои с такава сила, ако влезем в езика на времето.

Тази книга е свършила доста работа за подрастващите от времето на късния соц. Всеки, тайно посягал към нея, вероятно за дълго е останал смутен каква сложна, проблемна и чисто медицинска работа в крайна сметка е сексът.

„Мъжът и жената интимно“ е книга с особен статут. Книгата, която може да се намери в почти всеки български дом от онова време, добре скрита на горния заден ред в библиотеката. Една от трите „домашни библии“ заедно с „Наша кухня“ и „Съвети на домашния майстор“, но за разлика от тях обитаваща тъмната, свенлива страна на образцовия дом. Истински бестселър, с няколко издания, първото от които през 1979 г. Автор е д-р Зигфрид Шнабл, известен сексолог и психолог от ГДР. Преводът е направен по деветото преработено немско издание, което показва голямото й търсене не само в България. Излиза в ДИ „Медицина и физкултура“ в поредицата „Десет книги за семейството и дома“. В тази поредица за следващата 1980 г. са анонсирани още „Красива всеки ден“, „Съвети на домашния лекар“, „Домашен майстор“, „Жилището – обзавеждане, интериор и двор“, „Умеете ли да се обличате“, „Изкуството да готвим“ и пр.

Самото подзаглавие на книгата гласи „Проблеми на нормалния и смутения полов живот“, сякаш за да ни смути още в началото и да не останем с впечатление, че сексът може да бъде нещо приятно и безпроблемно. И наистина две трети от книгата се занимава с „Половите смущения и борбата с тях“, смущения в мъжката потентност, отклонения в половия живот, предпазване от бременност и пр.

Една от главите носи недвусмисленото заглавие „Възможности за лечение на хомосексуалността“. Въпреки това трябва да кажем, че изследването на Шнабл звучи твърде разкрепостено и далеч по-адекватно от други родни разработки по темата, на което се дължи и успехът му.

Българското издание на „Мъжът и жената интимно“ е снабдено с обезопасяващ предговор, подписан от проф. Големанов, директор на Института за здравна просвета. Внимателният прочит на този не повече от страничка и половина въвеждащ текст към книгата казва много неща за това по какъв начин социализмът (в неговия български случай) се опитва да помести половата любов в своя свят.

„Сексуалният живот на мъжа и жената е биологично обусловен и социално моделиран. Той представлява една обективна реалност, която заема важно място в личния и обществения живот на хората.“

Прави впечатление, че младите са прицелната група на тази книга (макар половият живот да е нещо, което засяга по-широка възрастова група). И разбира се, като става дума за млади и за полова просвета, няма как да се мине без писмото на Тодор Живков до ЦК на ДКМС. Като „свещен текст“ то може да свърши работа при всякакви ситуации, включително и за нуждите на половата просвета. Следва цитат от писмото:

„Въпросите на сексуалната култура, на сексуалното възпитание на младите поколения продължават да стоят почти инкриминирани пред обществеността. Невежеството в тази област често подлага на излишен риск физическото и моралното здраве на младежите. Очевидно налага се да се създаде цялостна система за сексуално и семейно брачно възпитание на подрастващите поколения.“

Така вече половият въпрос е „допуснат“ или по-точно „спуснат“ за разглеждане отгоре, и то от най-високо място. И „от тези позиции заслужава да се даде висока оценка на инициативата на ДИ „Медицина и физкултура“…

“ Едва тук, за първи път в целия предговор, се споменават авторът и неговата книга, след всички уговорки и „позволението“ от първия човек в държавата. Следват няколко думи за изследването и отново в самия край като двойно подсигуряване четем:

„Заслужава особено дебело да се подчертае, че книгата на д-р Шнабл е написана от позициите на комунистическата нравственост и е пропита с голяма любов към човека, висока етичност и една ясна и убедителна тенденция за запазване и укрепване на семейството.“

Разбира се, тук трябва да споменем и семейството с неговата особена култура на премълчаване, трудния разговор вътре в него по тези теми. Една особена смес между патриархална свенливост и социализъм.

Из откъси от сборника „Любовта при социализма. Образци, образи, табута“ (съставителство и редакция Даниела Колева, Център за академични изследвания и изд. „Рива“, 2015 г.,)


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гоу©т

    36 4 Отговор
    Статия с продуктово позициониране.
  • 2 Древни0

    41 6 Отговор
    Сетих се за един вестник "Чук-Чук" и списание "Табу"
  • 3 Кака Гинка

    134 7 Отговор
    Не знам дали авторката е чела книгата (вероятно не),но това не е еротика,а медицинско обяснение на смущенията в сексуалния живот на доста хора.Иронията с която е написана статията е меко казано неуместна, а "дисекция" на живота по онова време могат да правят само хора,които са живели тогава, не и младежи,чието съществуване още не е било планирано.Съчинения по картинка...

    Коментиран от #24

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Г.З.

    69 12 Отговор
    Книгата за онова време беше супер.Сега сме три пъти по информирани,по тъжни,психически нездрави.Демократичната мултиинформираност вреди.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Катана

    44 1 Отговор
    Искам да съм глупак по лесно ще ми мине живота,безхаберието е майка на щастието.

    Коментиран от #15

  • 8 Гостенин

    49 10 Отговор
    Предпочитам преди 89-та.

    Коментиран от #14

  • 9 Гост

    45 9 Отговор
    Е наистина си ни беше супер в онези истински години.Всичко поне си ни беше по-естествено и истинско!!!
  • 10 БайТози

    26 1 Отговор
    A бехме млади Венее,не ни требеа книги,опитваме сега кат не ни ареса след 10 мин.пак и пак и пак.
  • 11 Петя

    57 8 Отговор
    Пълни глупости.Както и да изкривявате фактите ,всичко беше
    истинско и човешко,стига се мъчих
    те да лъжите младите.Сега е кочина
    на разврата.

    Коментиран от #16

  • 12 no name no face no number

    40 17 Отговор
    Демокрацията е най шибаното време в човешката история. Дано хората отново да сътворят чудо и да я изчистят от лицето на земята. Време е за справедливост. за живот без партии и парламент и без банки разбира се.

    Коментиран от #33

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 някой си там

    8 18 Отговор

    До коментар #8 от "Гостенин":

    айде нема нужда и тогава не е било за хвалене
  • 15 катила

    29 0 Отговор

    До коментар #7 от "Катана":

    "По-добре недоволен человек, отколкото доволна свиня." Хр.Ботев
  • 16 екзорсист

    27 4 Отговор

    До коментар #11 от "Петя":

    Т.нар. "демокрация" - "власт на народа" е само маска на демоНОкрацията - власт на демоните.
  • 17 Сандо

    10 2 Отговор
    Браво Како Гинке :)))))
  • 18 Писна ми

    28 5 Отговор
    Нещо много взе да ми писва някакви недорасли и неадекватни бройлери да ми обясняват как съм живял преди "демокрацията"! Проблемът ви е, че те НИКОГА няма да разберат за какво иде реч, защото само от разни изкривени информации може да решат, че вече живеят в рая. Да ама не! Лъскавите стоки и гелосаните "мъже" са само началото на пътя към ада...
  • 19 Демократ

    10 32 Отговор
    На старчоците, дето им е мъчно за социализма ще кажа, че това е не за друго, а защото тогава са ви ставали патките и са ви сърбяли катериците. Другото е алабалистика.

    Коментиран от #20, #22, #23, #26

  • 20 да допълня само

    9 25 Отговор

    До коментар #19 от "Демократ":

    Всички, по-горе писали с нескрита носталгия, да не си губят времето пред компютрите, ами да си стягат багажа и да отиват в Северна Корея - ще си живеят без партии, банки, избори, демокрация, джендъри и т.н.

    Коментиран от #21

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Гоуст

    18 5 Отговор

    До коментар #3 от "Кака Гинка":

    18+... Къде си тръгнала да обясняваш на тази простачка Венелина, с кривите зъби, която и дай да пише само за сперми, гълтания, анални извращения и т.н. Нищо чудно Сорос да я финансира
  • 25 Бостънският Удушвач!!

    9 3 Отговор
    Дори и я имам книгата,тъй,че демокрацията ме свари подготвен!!В зората на демокрацията всички вестници,ел.медии и пр.ни учеха как да се "обичаме",а сега при наличието на образователни по темата канали(имам ги 15+1педалс
    ки и 4,5еротика)всичките ни учат как да готвим,на здравословно хранене(,че и на джендърство напоследък)!!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Stefan

    10 3 Отговор
    По време на т.н. период от теб - "социализъм" са издадени много култови книги по псохология......И този строй си имаше недостатъци -репресии, цензура и др. Но нямаше такава агресия като днес. До 1990г. умишлените убийства са били около 300, сега са над 600. идр .примери..
    Сега като има в изобилие червен пипер, ти коло си купи?
  • 28 Митьо

    15 1 Отговор
    То едно време нашите дядовци щото са чели такива книги и са правили от три деца на горе че до десет...!!
  • 29 ИФУ

    10 7 Отговор
    Най голямото престъпление на социализма е че се опитваше да постави бариери пред разврата и извращенията. Той социализма за това и падна. Свалиха го хомосексуалните гендери!
  • 30 Plovdiv

    11 0 Отговор
    Тази книга и до ден днешен я има вкъщи и е стряскащо актуална, макар да е издадена преди 40 години. Както и продължението и: "Интимни беседи по половия въпрос".
  • 31 Дедо Иван

    3 5 Отговор
    Ха ха психопатите рубладжии веднага почнаха да обясняват колко невярна и лъжлива е статията. Е да ама не, всичко в статията си е вярно, живял съм го това време и много добре си го спомням!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Иснината

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "no name no face no number":

    Стига сте наричали Седесарско-бесепарската глупост от 90те до сега демокрация.
  • 34 hmhmhm

    0 1 Отговор
    Лошо, Венче, лошо - личи си, че бърканите яйца ще ти останат първа специалност! Чела ли си книгата, или така по инерция - щом няма изврат в близък план - не струва! Те са казали хората - не съди по корицата, ама де ..