Last news in Fakti

24 Февруари, 2018 09:52 3 119 0

Ето защо дъждът мирише толкова хубаво (ВИДЕО)

  • дъжд-
  • миризма-
  • приятен аромант-
  • вода-
  • мокро-
  • след дъжд

Има няколко миризми, свързани с падналия дъжд

Ето защо дъждът мирише толкова хубаво (ВИДЕО) - 1
Снимки: shutterstock

Обичате ли миризмата на свежест, която остава след дъжд? Ако това е така, не сте единствените. Какво предизвиква това усещане, пита сайтът Live Science и дава отговор на въпроса защо дъждът мирише така хубаво.

Има няколко миризми, свързани с падналия дъжд, които хората намират за приятни. Една от тях се появява тогава, когато завали след продължителен период на суша. Тогава се появява химическа реакция, наблюдавана за първи път през 1964 г. от двама австралийски учени, които изследвали миризмата на мократа вода.

Ето защо дъждът мирише толкова хубаво (ВИДЕО)

Те установили, че по време на сухите периоди някои растения отделят мазни екстракти и когато завали, те се освобождават във въздуха. Възможно е също миризмата да се дължи на отделянето на произведените химикали от вид бактерия, която живее в почвата.

С дъжда свързваме и аромата на озон. По време на гръмотевична буря светкавицата може да раздели кислородните и азотните молекули в атмосферата и те на свой ред да се съберат отново под формата на азотен оксид. Тази субстанция взаимодейства с други химикали в атмосферата, за да формира озон, който има остра миризма, леко напомняща на хлор.

Когато някой каже, че помирисва наближаващия дъжд, вероятно има предвид озона, който вятърът сваля от облаците към повърхността.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА