Last news in Fakti

18 Март, 2018 21:30 1 899 2

30% от световното население страда от нарушен сън

  • сън-
  • здраве-
  • апнея-
  • иван стайков

Сънните заболявания могат да окажат множество проблеми в дългосрочен аспект

30% от световното население страда от нарушен сън - 1
Снимка: Shutterstock

Нарушенията на съня са едни от най-честите проблеми в ежедневието. Засегнати са едни около 20 до 30% от населението в световен мащаб. Това сподели пред БНР наскоро проф. д-р Иван Стайков от Българското дружество по неврология. По думите му, има 6 големи вида на нарушението на съня, които обхващат над 84 вида заболявания.

„Около 15-20% от всички катастрофи в световен мащаб се дължат на някакъв вид заспиване по време на шофиране. Част от тях се дължат именно на сънната апнея. Появяват се още доста проблеми в дългосрочен аспект. Сънната апнея вече е доказан рисков фактор за мозъчен инсулт. Такива пациенти страдат и от повишено кръвно налягане, концентрацията, вниманието им. Променя се качеството на живот".

Проф. Стайков подчерта, че самолечението може да бъде доста опасно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Morgoth

    3 0 Отговор
    Самолечението на сънна апнея е да свалиш 20 килограма и в него няма нищо опасно. Освен ако вече не си слаб, тогава имаш проблем, но това заболяване ходи по дебелите.
  • 2 Сънчо

    2 1 Отговор
    Благодаря за информацията! Даже заспах докато я чета.А само да попитам нещо за лунатиците има ли интересно?