Last news in Fakti

18 Март, 2018 10:52 7 831 13

Последните кадри от живота на едно 14-годишно момиче от Аушвиц в цвят

  • аушвиц-
  • чеслава квока-
  • холокоста-
  • вилхелм брас

Марина Амарал вдъхва нов живот на черно-белите снимки на затворници от Аушвиц

Бразилката Марина Амарал е оцветител на стари и исторически фотографии. Сред последните и най-разтърсващи кадри, над които работи, са тези на 14-годишната затворничка от Аушвиц - Чеслава Квока.

Вдъхвайки живот на черно-белите изображения, Амарал успява визуално да подчертае и да насочи вниманието към трагичното минало и жестокостта, с която са се сблъскали милионите жертви на най-зловещия период от историята на 20-и век – Холокоста, пише woman.bg. Една от тях е именно Чеслава Квока.

"Беше ми много трудно да се взирам в лицето й, знаейки какво се е случило с нея. През цялото време, докато работех над снимките, чувствах болката, която това невинно дете е изпитвало през всичките тези дни на ужас и отчаяние“, разказва Амарал. "Исках да дам възможност на Чеслава да разкаже историята си, която е и история на толкова много хора с погубени мечти и надежди", споделя още Марина.


И наистина, много по-лесно е да вникнем в емоциите и преживяванията на тези хора, след като ги видим в цвят. Разбираме страданието, което са изпитали всички тези милиони човешки същества. Страдание, което ни кара да се замислим колко безценен е човешкият живот. Точно такава е и целта на Амарал. След като веднъж се докоснем до раните върху устните на Чеслава, червената кръв по лицето й, няма как да останем равнодушни. Защото Холокоста не е само масови убийства. Холокоста е реториката на омразата.

Фотографиите са дело на Вилхелм Брас, по-известен като "фотографа на Аушвиц" и "човекът, който засне очите на страданието", който също е бил затворник там. Брас успява да оцелее и да опази около 39 000 фотографии, архивирали живота в концентрационния лагер.

"Ясно помня това момиче", бе казал Вилхелм в едно интервю. Изглеждаше толкова млада, крехка и беззащитна. Когато пристигна в лагера, не можеше да разбере какво й се казва. Точно тогава онази жена Капо, надзирателката, взе пръчка и започна да бие детето през лицето. Тази германка просто изля гнева си върху момичето. Такова красиво младо момиче, толкова невинно. То плачеше, но не можеше да направи нищо. Преди да направя снимката, Чеслава изсуши сълзите си и кръвта, стичаща се от устните й. Още помня ударите на сърцето си от онзи страшен миг. Плачещото момиче и аз, който трябваше да го снимам. Каквото и да направех в онзи момент, щеше да бъде фатално за мен.“

Чеслава е едно от "приблизително 230-те хиляди деца и младежи на възраст под осемнадесет години" от общо 1 300 000 души, които са били депортирани в Аушвиц-Биркенау в периода от 1940 до 1945 г. Тя е транспортирана от Замоск, Полша, до Аушвиц на 13 декември 1942 г. Чеслава Квока умира на 14-годишна възраст на 12 март 1943 г. Обстоятелствата около смъртта й до днес не са изяснени.



Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПЕЕВ

    39 29 Отговор
    А ЗА ЛАГЕРИТЕ НА КОМУНИСТИТЕ.ЦЯЛАТА БЪЛГАРСКА ИНТЕЛИГЕНЦИЯ Е ИЗБИТА.
  • 2 6660

    44 12 Отговор
    Американците почти същият холокост направиха в Близкия Изток, Обама е вторият най-масов убиец след Хитлер

    Коментиран от #13

  • 3 Alfa Romeo

    24 8 Отговор
    За малко не успя да ни спаси от тази пасмина....

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ГМО

    23 11 Отговор
    Американските свине и световни диктатори са виновни са толкова много смърт на хора и деца . ТОВА НЕ СА ХОРА А СВИНЕ !!!
    Един ден ще бъдат линчувани от когото трябва . ВЯРВАИТЕ !
  • 7 Съвестен

    23 9 Отговор
    Горкото дете, загробено, унищожена радост от живота. Изродите няма да се свършат и трябва да ги преследваме постоянно, видно от просташките, уродливи коментари. Нека преклоним глава пред паметта на връстниците на Чеслава от старите земи, които не спасихме и се гордеем, че спасихме ВСИЧКИ наши.
  • 8 Боздуган

    14 20 Отговор
    Що народ избиха нашите руски подлоги от собствения си народ ,за това няма давност.
  • 9 гост

    15 27 Отговор
    Затова Германия трябваше да я заличат от лицето на света !
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Дом

    15 0 Отговор
    Причината за всикото страдание е поради желанието на група мн. богати чиито имена никой не е чувал, да държат човечеството в дестабилизация изполсвайки т.н. човешки слабости. Дестабилизират го за да стоят на власт. Използват знания система от древни изчезнали по обясними причини цивилизации. Използват подкупността, жаждата за власт и омраза. Относно последното при вас, виждам все още работи добре. Не го осъзнавате навярно, но вие и много като вас, биха сторили ако не по-лошо, то поне същото попадайки в условията на безнаказаност и абсолютна власт. По тази причина съдейки определени фракции, съдете и себе си. Съветвам да се вгледате и помислите, ще устоите ли на абсолютната власт без да предадете мило и драго? Всички, които насаждат омраза, безкрупулните са ниско интелигентни и най/предпочетените от невидимите. Които на свой ред не им пука за тях и ги предават без капка угризение.. Имате проблем. Не познавате себе си и света в кото живеете. Но времето не е предвидено да се свърши. Има горчилка за вас повече от колкото можете да поемете..
  • 12 Брат ми

    11 12 Отговор
    Сталин е избил много повече народ от Хитлер.Има предостатъчно информация за това,четете и бъдете информирани.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.