Last news in Fakti

22 Март, 2018 13:29 3 094 3

Люлин-МО предава от Марс (СНИМКИ)

  • български апарат-
  • люлин-мо-
  • българска академия на науките-
  • бан-
  • институт за космически изследвания-
  • заработи-
  • предава информация-
  • марс-
  • радиационна обстановка-
  • радиационни нива

Българският апарат, разработен от БАН, заработи в орбита над Червената планета

Люлин-МО предава от Марс (СНИМКИ) - 1
Снимка: shutterstock

След една година мълчание българският апарат „Люлин-МО“ заработи успешно и предава съобщения от Марс, съобщават от Българската академия на науките (БАН).

Устройството, разработено от Института за космически изследвания към БАН, има за цел да дава пълна картина на радиационната обстановка на Червената планета. Тези данни ще покажат на учените на каква радиация ще бъдат изложени астронавтите от екипажа на бъдеща мисия до повърхността на Марс.

"Люлин-МО" беше изстрелян в Космоса през 2016 г. като част от техниката по съвместния проект на Европейската и Руска космически агенции "ЕкзоМарс".

На 12 и 19 март 2018 г. бяха проведени първите тестови включвания на апаратурата и след година мълчание "Люлин-МО" заработи успешно. В средата на април 2018 г. се очаква българският апарат да се включи в пълен режим на работа.

Ето какво разказват от Института за космически изследвания към БАН в официалното прессъобщение, публикувано на интернет страницата на Българската академия на науките:

Изкуственият спътник Trace Gas Orbiter (TGO) по съвместния проект на Европейската и Руска космически агенции „ЕкзоМарс“ пристигна до Марс през октомври 2016 г. По пътя до там нашият апарат „Люлин-МО“ (част от руския неутронен детектор FREND) работи безупречно и бяха получени уникални резултати за радиационната обстановка по трасето Земя-Марс, вече публикувани в списание ИКАРУС.

Началната орбита на TGO беше високоелиптична (примерно 96 000 х 300 км) с период около 4 марсиански денонощия. На 15 март 2017 г започна деликатната фаза на аеродинамично забавяне в атмосферата с цел намаляване скоростта на спътника и понижаване на орбитата. Всички мощности на TGO бяха насочени към тази рискована операция, при която апаратът се нагрява и могат да се повредят и слънчевите панели, и апаратурата. Уредите за научни изследвания бяха изключени. На 20 февруари 2018 г тази операция беше приключена успешно: TGO достигна орбита 1050х200 км!

На 12 и 19 март 2018 г. бяха проведени първите тестови включвания на научната апаратура. След една година мълчание „Люлин-МО“ заработи успешно!

TGO още не е достигнал работната си кръгова орбита с височина около 400 км и период 2 часа. За нейното достигане до средата на април 10 пъти ще бъдат включени двигателите на спътника. В средата на април 2018 г. очакваме включване на „Люлин-МО“ в пълен режим на работа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Насо

    11 0 Отговор
    Евала нещо хубаво и интересно да прочета днес. Браво и успех в начинанието ,дано работи безпроблемно и да кажат чужденците и за нас нещо хубаво. Тази статия трябва да я прочете и тиквата.
  • 2 Тиква

    6 0 Отговор
    Саниране и трябва на тази планета, саниране и магистрали! Там, където има пътища, ще дойдат и инвеститори! Даа, само да дадат кинти от ЕС и сме готови да почнем.

    Коментиран от #3

  • 3 Кълвач

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Тиква":

    Тя за тва е замязала на северозападна България, щото няма пътища!